eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem járt sikerrel Macron és Scholz közös moszkvai telefonja - a nap hírei

Hiába kért tűzszünetet a francia elnök és a német kancellár, Vlagyimir Putyin kitart. Egyelőre Ukrajna is, Volodimir Zelenszkij elnök szerint évtizedek óta nem volt ekkora vesztesége az orosz haderőnek. A Gazprom a szerződéses mennyiségű gázt szállítja Európába. A nap legfontosabb hírei március 12-én.

Az orosz elnök nem hajlandó befejezni az Ukrajna ellen indított háborút – ez derült Vlagyimir Putyin, a francia elnök és a német kancellár telefonos egyeztetésén. A Reuters beszámolója szerint Emmanuel Macron és Olaf Scholz azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában. Közölték: Brüsszelben újabb lehetséges szankciók bevezetését vizsgálják majd, figyelembe véve a legújabb háborús fejleményeket, köztük Mariupol ostromát is.

Az Ukrajnába tartó nyugati fegyverszállítmányok mostantól "legitim" katonai célpontoknak minősülnek – jelentette be az orosz külügyminiszter-helyettes. Szergej Rjabkov arról is beszélt, hogy a Moszkva elleni amerikai szankciók példátlan kísérletek arra, hogy súlyos csapást mérjenek az orosz gazdaság különböző ágazataira, de hozzátette, hogy Oroszország megfontoltan fog cselekedni.

Az ukrán elnök szerint évtizedek óta nem szenvedett ekkora veszteségeket az orosz haderő. Azt mondta, hogy már 31 orosz zászlóaljat tettek harcképtelenné. Volodimir Zelenszkij Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár segítségét kérte Melitopol oroszok által foglyul ejtett polgármesterének kiszabadításához. Közben az ukrán hadsereg bejelentette: az orosz erők elfoglalták Mariupol keleti külvárosát. A Harkivhoz közeli Izjum mintegy fele is már orosz ellenőrzés alá került.

A horvát miniszterelnök szerint nyilvánvalóan Ukrajna területén indították el a Magyarországon is áthaladó katonai drónt, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország tulajdona. Andrej Plenkovic elmondta, hogy Zágrábban lezuhant harcászati felderítő robotrepülőgép miatt mintegy 40 autóban keletkezett kár, személyi sérülés nem történt. Elmondása szerint a gép körülbelül 7 percig repült Horvátország felett, és végül egy olyan helyen zuhant le, ahol éttermek, szórakozóhelyek, lakóházak vannak.

A Gazprom továbbra is a szerződéses mennyiségben szállítja a földgázt Európába Ukrajnán keresztül - közölte a vállalat szóvivője. Ukrajnán keresztül Európába. Ma (szom) 109,5 millió köbméteres mennyiséget pumpálnak át a vezetéken. A fennálló szerződések értelmében a Gazprom évente 40 milliárd köbméter gázt szállít a csővezetéken.

A háború kitörése óta több mint 200 ezer menekült kelt át az ukrán-magyar határon, a beléptetés szervezetten zajlik – tájékoztatott a pénzügyminiszter. Varga Mihály a záhonyi határkirendeltségen úgy fogalmazott: Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik, amelyben komoly szerepet kapnak a határokon szolgálatot teljesítő pénzügyőrök is. Volt már arra is példa, hogy fegyverbehozatalt akadályoztak meg a pénzügyőrök.

Elérte 690 millió forintot a 1357-es adományvonalon az ukrajnai menekülteknek adományozott pénz. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke Soltész Miklós azt kérte: a határ menti öt település segítségpontjaira ne vigyen senki adományokat, mert azok már az ottani raktározást és a munkavégzést is akadályozzák. Az Aranyosapáti raktárban lehet leadni az adományokat.

20 millió forint értékű gyorssegélyt küld a Főváros Beregszászra. Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy a Városháza a korábbi 20 millió forintos humanitárius gyorssegély után egy hasonló értékű, a város működéséhez nélkülözhetetlen, műszaki alkatrészeket és tartós élelmiszercsomagokat tartalmazó küldeményt kézbesít Beregszászra. A szállítmánnyal szombat reggel indultak el.

Magyarország a héten több mint háromezer embernek segített hazajutni Ukrajnából, hét országba. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelezte: a legnagyobb számban most is indiaiak utaztak Magyarországon keresztül. Összesen 19 mentesítő járat indult. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a háború kitörése óta összesen 12 ország 8115 állampolgárának segítettek hazajutni, 48 mentesítő járattal.

A Premier League megfosztotta Roman Abramovicsot a Chelsea igazgatói tisztségétől. Az ügy előzménye, hogy a brit kormány a minap szankciókat léptetett érvénybe a Chelsea orosz tulajdonosa ellen. A londoni futballklub folytathatja edzéseit és lejátszhatja soron következő mérkőzéseit, mivel a kormány által külön kiadott, május 31-ig érvényes engedély lehetővé teszi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×