eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mohácsik Lászlónét kitolják a műtőből sikeres térdprotézis beültetése után Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban, ahol évente 50 ilyen műtét végeznek. Hazánkban a térdprotézisre átlagosan 400, csípőprotézisre 300 nap a várakozási idő. A kórházaknak juttatott 27 milliárd forint tíz százalékát a várólisták idejének csökkentése érdekében célzottan az ilyen beavatkozást végző egészségügyi intézmények kapják.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A járvány után is lesz, ahol egy-két évig várni kell egy protézisműtétre

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, min múlik a kórházi várólisták csökkentése.

13 milliárd forintnyi plusz forrásból igyekeznek csökkenteni a járvány alatt megnőtt kórházi várólistákat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea hozzátette, hogy a legtöbben szürkehályogműtétre várnak, mintegy 18 ezren, de térd- és csípőprotézis beültetésére is 8-10 ezren.

"Nyilván az ő panaszaik fokozódtak az elmúlt időszakban, egyre nagyobbak a fájdalmak, úgyhogy jó lenne minél hamarabb megoperálni őket. A szürkehályogműtétre közel 200 nap volt a várakozási idő, a másik két műtétre 600, illetve 300 nap, de kórházanként sem volt egységes, hogy milyen hamar lehetett ellátáshoz jutni" – részletezte Ficzere Andrea.

Azt is elmondta, hogy miért nehéz megmondani, mennyi egy adott műtét esetében a normális várakozási idő, ez ugyanis függ

  • a hozzáféréstől
  • az elvégzett műtétek számától
  • a körülményektől
  • a személyzettől
  • az eszközparktól.
"Vannak intézmények, ahol pár hónapon belül protézishez lehet jutni, de van, ahol 1-2 évet is várakozni kell.

De sokszor olyan állapotról beszélünk, amely sok év vagy évtized alatt alakult ki, az a pici türelem, amit kérünk a betegektől, sokszor sok hónapot jelent, de nagyjából arányban áll a kialakult állapot hosszával. A lakosságnak is mindent meg kell tennie, hogy megelőzze a bajt, enyhítse a saját panaszait, vigyáz az ízületeire, sokat sportol, esetleg lefogy" – mondta.

Ficzere Anrea elmondta, hogy most már jelentősen csökken a Covid-betegek száma, így ismét a normál ellátásra tudják összpontosítani az erőforrásaikat, de jelezte, természetesen a későbbiekben is figyelni fognak arra, ha fertőzött beteg érkezik, akkor őt szeparálni fogják, és őt külön tudják vizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×