eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hétfőn jön a felszabadulás – a nap hírei

Megszünteti a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét a kormány, nem lesz kötelező a maszkviselés hétfőtől. Csak humanitárius folyosók létrehozásáról tudtak megállapodni a második orosz-ukrán tárgyalási fordulón, de lesznek újabb egyeztetések. Rendkívüli intézkedéseket fogadtak el a menekülők befogadására és azonnali védelmére az uniós tagországok belügyminiszterei.

Megszünteti a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét a kormány, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Kivezetik azt a szabályt is, amely biztosítja, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a koronavírus elleni oltást, ez alól csak a szociális és egészségügyi terület lesz kivétel. Megszűnnek a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályok is. Az egészségügyi veszélyhelyzet ugyanakkor fennmarad.

Az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz a járvány ötödik hullámának lecsengésével – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény szerint Kásler Miklós miniszter mentesítette a koronavírusos betegek ellátása alól azokat a kórházakat, ahol az erre elkülönített ágyszám 50 százalék alatt van. Az új koronavírusos betegek ellátását az erre kijelölt kórházak végzik. A járvány miatt halasztott műtéteket és kezeléseket a kórházak folyamatosan végzik, és emellett továbbiakban is biztosítják a kórházi oltópontok működését. Az enyhítés az Országos Mentőszolgálatra nem terjed ki.

Magyarország minden ukrajnai menekültnek, aki itt kíván maradni, megpróbálja megteremteni a lehetőséget, hogy saját egzisztenciát tudjon kialakítani. A miniszterelnök a beregsurányi határon arról beszélt: akik itt maradnak, azoknak lesz munkájuk. Orbán Viktor elmondta: felvették a kapcsolatot a legnagyobb munkaadókkal és munkaerő-közvetítő cégekkel. Hozzátette: Magyarország a szállásban, ellátásban is segít. Hozzátette: a harmadik országbeli menekültek, akik többnyire diákok voltak Ukrajnában szintén bejöhetnek Magyarországra és a nagykövetségeikkel kötött megállapodás alapján Budapestről hazamehetnek.

Péntektől átmenetileg ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a főváros közösségi közlekedési járművein. Hétfőtől információs centrumot alakít ki a fővárosi önkormányzat a Nyugati téri aluljáróban. Az április 15-ig biztosított ingyenes utazáshoz a menekülteknek igazolniuk kell, hogy ukrán állampolgárok. A magyar állampolgársággal rendelkező Ukrajnából menekülőknek egyelőre nem tudják biztosítani ezt a lehetőséget, mert ők nem kaphatnak menekültstátuszt, de remélik, hogy a kormány mielőbb orvosolja ezt a problémát.

Magyarország ideiglenesen Kijevből Lvivbe helyezi át a nagykövetségét a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott, hogy Lembergben csökkentett létszámmal tartják fenn a képviselet működését. Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét ellátják.

Áttörés nélkül ért véget az ukrán-orosz tárgyalások második fordulója, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe. Ezt az orosz küldöttség vezetője is megerősítette. Leonyid Szluckij, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke azt közölte, hogy Oroszország és Ukrajna várhatóan több tárgyalási fordulót tart majd. A harmadik fordulóra rövidesen sor kerül, szintén Fehéroroszország területén.

Személyesen akar tárgyalni az orosz államfővel az ukrán elnök, mert szerinte csak így van esély a háború leállítására. Volodimir Zelenszkij külföldi újságíróknak mondta: nyitott arra, hogy minden kérdést megvitasson Vlagyimir Putyinnal. Emellett felszólította a nyugati országokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott támogatást, és zárják le az ukrán légteret az orosz repülők előtt. Az orosz-ukrán tárgyalásokra utalva továbbra is elfogadhatatlannak nevezte Ukrajna kapitulációját.

Rendkívüli intézkedéseket fogadtak el a menekülők befogadására és azonnali védelmére az uniós tagországok belügyminiszterei. Az ideiglenes védelemről szóló irányelv pénteki kihirdetése után azonnal hatályba lép, és egy évig lesz érvényben. Ylva Johansson uniós belügyi biztos közölte: a döntés értelmében a háború elől menekülők gyorsított eljárás után tartózkodási engedélyhez jutnak, valamint hozzáférést az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget az uniós munkaerőpiacon.

Humanitárius segélyközpontot alakít Romániában az Európai Unió, hogy összegyűjtse és célba juttassa a háború elől menekülőknek szánt nemzetközi segélyeket - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen. Klaus Iohannis román államfő olyan európai energetikai stratégiát sürgetett, amely rövid távon megakadályozza az energiaárak robbanását, közép- és hosszú távon pedig megszünteti az unió függőségét az orosz gáztól.

Független vizsgálóbizottságot hoz létre az EBESZ Ukrajna elleni offenzívában elkövetett esetleges háborús bűncselekmények kivizsgálására. Az így begyűjtött információkat később állami és nemzetközi törvényszékek rendelkezésére bocsáthatják. Egészen a múlt hétig Ukrajnában az EBESZ nemzetközi megfigyelő missziójának mintegy ötszáz szakértője felügyelte a biztonsági helyzetet, de a háború és a heves harcok miatt az EBESZ végül kivonta fegyvertelen megfigyelőit.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×