eur:
369.08
usd:
345.45
bux:
48312.08
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: wihteorchid/Getty Images

Éghet-e most a zöldhulladék? A katasztrófavédelem keményen üzent

Két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le.

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztetett a napokban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le - közölték.

Min írják: tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet.

Ezért minden esetben figyelembe kell venni

a helyi önkormányzati szabályozásban

foglaltakat, ami általában csak kivételesen engedélyezi a szabadtéri égetés.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és

már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek

- ismertetik.

Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést - sorolják.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka - folytatják - az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával mindenki gyűjtse tárolóban!

Arra is figyelmeztetnek, hogy

tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen

szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

A parazsat pedig homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől - közölte az OKF.

Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Zaporizzsja, Luhanszk és Donyec megyében is szárazföldi csapatokkal végrehajtott ukrán támadásokat jelentettek, orosz és ukrán források egyaránt. Közben Oroszország Belgorod megyéje továbbra is heves támadás alatt áll, a Szabad Oroszország Légió orosz hadifoglyokat ejtett. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 5. 15:32
×
×
×
×