eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal, az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Judit: a főtanácsnoki indítvány nem ítélet, csak egy vélemény

A magyar kormány kitart álláspontja mellett - közölte.

Az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának indítványa, amely arról szól, hogy a testület utasítsa el az úgynevezett költségvetési kondicionalitási rendelet megsemmisítése iránt beadott magyar és lengyel keresetet, még nem ítélet, csak egy vélemény - közölte az igazságügyi miniszter.

Varga Judit bejegyzése szerint Campos Sánchez-Bordona indítványa figyelmen kívül hagyja, hogy a kondicionalitási rendelet sok olyan nyilvánvaló jogi hibától szenved, amelyek már egyenként is indokolják annak megsemmisítését.

Hibás a jogalapja, megkerüli a szerződéseket, valamint sérti a jogállamiság alapkövetelményeit, különösen a jogbiztonság és a normavilágosság elveit - fűzte hozzá.

A miniszter ezért az indítvánnyal kapcsolatban azt írta, hogy

mielőtt "örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható."

A magyar kormány kitart álláspontja mellett, és bízik abban, hogy a bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a főtanácsnok téves érvelését, helyette megsemmisíti a rendeletet vagy annak kiigazítására hívja fel az uniós jogalkotót - írta Varga Judit, hozzátéve: Magyarország nemet mond a jogállamisági zsarolásra.

Magyarország és Lengyelország márciusban nyújtott be keresetet a luxembourgi székhelyű uniós bírósághoz, az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben.

A keresetet Campos Sánchez-Bordona csütörtöki indítványa szerint el kell utasítani, mert a jogállamisági feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×