eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: kormany.hu

Még több orvosnak engedélyezték, hogy felírja a favipiravirt

Favipiravir, remdesivir, bamlanivimab – ezeket a gyógyszereket használják itthon a koronavírus ellen.

Az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató koronavírus fertőzöttek kezelésére használt favipiravir tablettát már nemcsak a háziorvosok, de az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos is felírhatja, aki a járványügyi ellátásban gyógyít - írja a Magyar Nemzet.

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számítva körülbelül egy héten belül várható jótékony hatás, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Bár a szer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon,

elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása,

és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának a kitöltése is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi közleményében.

A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől - írta a lap.

A remdesivirt, a favipiravirral hasonlatos hatású gyógyszert a kórházi kezeléseknél használják jelenleg is Magyarországon.

A bamlanivimabot, amit itthon kezdtek el Európában először használni, enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzöttek kórházi kezelésére alkalmazzák a súlyos állapot elkerülésére, elsősorban rizikócsoportba tartozó betegek esetén. Az új hatóanyag egy monoklonális neutralizáló antitest. A bamlanivimab előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használták fel. Intravénásan, kórházakban adják be, hogy elkerülhető legyen a megbetegedés súlyos formája, segítsék a gyógyulást, rövidítsék a kórházi kezelés és a betegség idejét, valamint csökkentsék a halálozás esélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×