eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: kormany.hu

Még több orvosnak engedélyezték, hogy felírja a favipiravirt

Favipiravir, remdesivir, bamlanivimab – ezeket a gyógyszereket használják itthon a koronavírus ellen.

Az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató koronavírus fertőzöttek kezelésére használt favipiravir tablettát már nemcsak a háziorvosok, de az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos is felírhatja, aki a járványügyi ellátásban gyógyít - írja a Magyar Nemzet.

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számítva körülbelül egy héten belül várható jótékony hatás, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Bár a szer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon,

elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása,

és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának a kitöltése is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi közleményében.

A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől - írta a lap.

A remdesivirt, a favipiravirral hasonlatos hatású gyógyszert a kórházi kezeléseknél használják jelenleg is Magyarországon.

A bamlanivimabot, amit itthon kezdtek el Európában először használni, enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzöttek kórházi kezelésére alkalmazzák a súlyos állapot elkerülésére, elsősorban rizikócsoportba tartozó betegek esetén. Az új hatóanyag egy monoklonális neutralizáló antitest. A bamlanivimab előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használták fel. Intravénásan, kórházakban adják be, hogy elkerülhető legyen a megbetegedés súlyos formája, segítsék a gyógyulást, rövidítsék a kórházi kezelés és a betegség idejét, valamint csökkentsék a halálozás esélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×