eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Kovács Ferencné asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Lesz, ahol már három oltás kell a kedvezményes elbánáshoz

Egyre több részletszabály derül ki a kormány döntése után. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményben tájékoztatott, mi várható a szociális intézményekben és a kórházakban.

A szociális intézményekben november elsejétől az intézményvezető dönthet a látogatás és a kijárás korlátozásáról - ezt már csütörtökön közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Nemzeti Népegészségügyi Központ viszont ma tette közzé, hogy mit kell mérlegelniük az intézményvezetőknek:

  • ha a gondozotti létszám 5%-át meghaladja a SARS-CoV-2 fertőzöttek száma az egy épületben lévő gondozottak körében
  • és az izoláció a többi gondozottól és azok látogatóitól nem biztosítható.

Az NNK közleménye szerint ugyanakkor

a tilalom nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra.

Az oltottság tényét minden esetben igazolni kell.

Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az Intézmény a látogatási és intézmény elhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Intézményelhagyási tilalom esetén csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el.

A kórházakban a három sem elég

Ugyancsak november elsejétől, vagyis hétfőtől lesz látogatási tilalom Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.A kórházak esetében azonban a három oltás sem ad felmentést a szabály alól.

Kivételek ugyanakkor ezúttal is vannak.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. A látogatási tilalom mellett a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt. Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak - írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×