INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

nemzeti pedagógus kar

koronavírus

iskola

járványügy

horvát péter

A chalk drawing on a green blackboard - close-up of coronavirus molecules and hand washing with a rag copy space. Concept-back to school and stop coronavirus

Nemzeti Pedagógus Kar: szinte kivétel nélkül az általános iskolákban ütötte fel a fejét a vírus

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Horváth Péter elnök információi szerint az iskolák 4 százalékában van érvényben jelenleg koronavírus-fertőzés miatt valamilyen tanügyi intézkedés.

Bár pontos információk nem állnak rendelkezésére, hogy hány diák érintett jelenleg a koronavírus-fertőzésben, Horváth Péter tudomása szerint a középiskolákban csak néhány elszórt eset történt. A győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium vezetője saját példáját említve hozzátette: az intézmény 800 diákja között szeptember 1-jétől mostanáig egy fertőzött volt. Más azonban a helyzet az általános iskolákban. Értesülése szerint ugyanis ezek 4 százalékánál már szükséges volt valamiféle tanügyi intézkedésre, karantén és távoktatás elrendelésére bizonyos osztályoknál a negyedik hullám idején.

"Akiket lehetett oltani, a 12 év felettieket, és éltek is ezzel a lehetőséggel, ott nincsen probléma, viszont a kicsiknél, ahol a vakcináció nem volt lehetséges, felütötte a fejét már a vírus" – összegezett a pedagóguskar vezetője.

Mint ismert, mintegy 236 ezer diák, tehát a 12 éven felüliek nagyjából fele van beoltva. A pedagógusok körében lényegesen nagyobb ez az arány: a szakszervezetek és a Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint a tanárok 85-90 százaléka vette fel az oltást. Horváth Péter ezt megerősítette: a Révai gimnáziumban a kollégiumi nevelőkkel együtt 75-en dolgoznak, közülük négyen nem beoltottak. A szakember megjegyezte, meglátása szerint a középiskolákban a diákok oltottsága meglehetősen jó, náluk ez 75 százalék, és leginkább a végzős évfolyamon gondolják úgy a tanulók, hogy jó lenne a minél kiszámíthatóbb, folyamatos jelenléti oktatás.

Horváth Péter egyetért azzal, hogy több iskolában – az oltások ellenére is – már bevezettek különféle járványügyi intézkedéseket, köztük például a kötelező maszkhasználatot. Szerinte ez indokolt azon intézményekben, ahol kisebb az átoltottság, esetleg – a koruk miatt – még nem lehetett beadni az oltást a diákoknak. Nagyon fontosnak tartja, hogy ezek

a megoldások a helyi közösségekre legyenek bízva,

hogy az intézmény vezetői, pedagógusai – kikérve a szülők, akár, ha idősebb tanulókról van szó, akkor a diákönkormányzatok véleményét – hozhassanak ilyen intézkedéseket, hiszen ők tudják legjobban azt, hogy egyrészt milyen a betegség, másrészt milyen az oltottság helyzete.

A maszkviselés elrendelése mellett a pedagóguskar elnöke szerint az intézményeknek van lehetőségük például lázmérésre is, különösen azokon a helyeken, ahol maradtak a lázmérő kapuk. Felhívhatják továbbá a figyelmet a fokozott kézfertőtlenítésre, és hogy a diákok lehetőség szerint kerüljék a tömörülést az iskolában, és a komolyabb létszámot vonzó rendezvényeket el is halaszthatják. Horváth Péter szerint jelen pillanatban nincs szükség központi intézkedésre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Inna Polekhina/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nemzeti Pedagógus Kar: szinte kivétel nélkül az általános iskolákban ütötte fel a fejét a vírus – Horváth Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018