eur:
394.29
usd:
370.2
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

PSZ: játék a tűzzel, amit a kormány csinál

Valamivel kevesebb, mint másfél millió gyerek kezdte el idén a tanévet, miközben a kormány úgy viselkedik, mintha nem kopogtatna a járvány negyedik hulláma az ajtónkon – fogalmazott az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Totyik Tamás hozzátette, az iskolások kevesebb, mint harmada kapott eddig oltást, ennek ellenére a többi közt nincs járványügyi protokoll, nincs utalás a tesztelésre és a kontaktkutatásra sem, az intézményvezetők pedig nem rendelhetnek el tantermen kívüli oktatást a 6. osztálytól magasabb évfolyamokban. Az alelnök a pedagógushiány kapcsán megjegyezte, hogy tudnak olyan iskoláról, ahol a fociedző tartja a testnevelés órát.

Másfél milliónál valamivel kevesebb gyermek kezdi meg idén a tanévet az óvodától a középiskoláig bezárólag, miközben a védő-, illetve óvintézkedések nagyon felületesek – mondta az InfoRádiónak Totyik Tamás, aki szerint „a kormány úgy viselkedik, minthogyha nem kopogtatnak a negyedik hullám az ajtón”.

Hozzátette: nincs járványügyi protokoll, például, hogy milyen fertőzöttség esetén kell bezárni egy oktatási intézményt, vagy kell tantermen kívüli oktatást, esetleg tanítás nélküli munkanapot elrendelni, de azt is sérelmezte, hogy a kontatkutatásra és tesztelésre sincs semmiféle utalás. Ugyancsak komoly gondnak látja, hogy a napokban kiadott Emmi-levélben, az szerepel, hogy a 6. osztálynál magasabb évfolyamokon – főszabályként – tantermen kívüli oktatás nem rendelhető el.

Szerinte mindez az átoltottságra hivatkozva, a járvány berobbanásakor „nagyon komoly játék a tűzzel”.

Totyik Tamás megjegyezte, álláspontjuk szerint egyébként nem a diákokat, és különösen nem a pedagógusokat kell azért hibáztatni, hogy alacsony a tanulók átoltottsági szintje, mert úgy vélik, a kormány semmilyen médiakampányt nem folytatott egy-két hivatalos bejelentésen kívül – jelezve, hogy mondjuk a szülőket nem győzték meg arról, hogy nem jár veszéllyel a gyerekek oltása. A PSZ ismeretei szerint a pedagógusok közel 90 százaléka már felvette az első oltás, és azoknak a háromnegyede a másodikat is.

A Pedagógus Szakszervezet szerint – szemben a minisztérium álláspontjával – létező probléma a tanárhiány. Totyik Tamás példaként említette, hogy tudnak olyan oktatási intézményről, ahol rámutatással döntötték el, ki fogja a kémiát tanítani, és olyanról is, hogy egy iskolában a fociedző tarja a testnevelés órát, vagy a nyugdíjas óvodapedagógus a napközis foglalkozást. A PSZ számításai szerint mintegy

12 ezer főállású pedagógus hiányzik a rendszerből,

amit „ad-hoc megoldásokkal próbálnak palástolni”. És ettől még inkább súlyosabb lesz a helyzet a következő öt évben, amikor a nyugdíjba vonulók és a pályán maradók száma között 22 ezer lesz a különbség – tette hozzá. „Ez még nagyobb veszteséget jelent az óvodáktól a középiskoláig bezárólag.” Totyik Tamás arra is figyelmeztetett, hogy két éven belül a Pedagógus II. minősítést megtagadók számára a munkahely automatikusan megszűnik, ami számításuk szerint 6-7 ezres tömeget fog jelenteni.

Ezért a Pedagógusok Szakszervezet kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy a nemzeti köznevelési törvényben és a hozzá kapcsolódó kormányrendeletekben módosítsák a kötelezőségét a Pedagógus II. minősítsenek, és csak mint lehetőség maradjon meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×