eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hetvenegy éves korában elhunyt Hankiss Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja, író, pszichológus, volt európai parlamenti képviselő 2021. augusztus 17-én. A felvétel 2013. április 8-án, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén készült.
Nyitókép: MTVA/Európai Parlament/MTVA/Európai Parlament/Benoit Bourgeoi

Meghalt Hankiss Ágnes

Budapesti otthonában érte a halál 71 éves korában.

Elhunyt Hankiss Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja, író, pszichológus, volt európai parlamenti képviselő.

A család tájékoztatása szerint Hankiss Ágnest budapesti otthonában érte a halál 71 éves korában.

A hírt fia, Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója tette közzé a Facebookon.

Hankiss (Erdős) Ágnes 1950-ben született Budapesten Erdős Péter, a Kádár-korszak nagy hatalmú pop- és rockmenedzserének lányaként. Édesanyja Köves Erzsébet volt, aki a Nagy Imre-perben meggyilkolt Losonczy Géza titkárnőjeként került száműzetésbe. Hankiss Ágnes nevét első férje, Hankiss Elemér szociológus után vette fel – írja a Telex.

Az NMHH honlapján található életrajzi adatok szerint Hankiss Ágnes az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1973-ban klinikai pszichológiából diplomázott, rá egy évre pedig bölcsészdoktori címet szerzett társadalom-lélektanból.

Ezt követően közel tíz évig társadalom-lélektant tanított alma matere jogtudományi karán.

1989-ben A Jövő Irodalmáért-díjat, 1992-ben József Attila-díjat kapott. 1990 és 1994 között képviselő a fővárosi önkormányzatban, ahol a kulturális, valamint az emberi jogi és kisebbségi bizottság tagja volt.

Az 1990-es évektől a 2000-es évek végéig a Magyar Rádió Közalapítvány, majd a Duna Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja, a magyar kultúra belgiumi bemutatkozását szolgáló, 1999-ben megrendezett Europalia Hungaria rendezvénysorozat kormánybiztosa, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke és az általa alapított Károlyi Palota Kulturális Központ és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet főigazgatója volt.

Hankiss Ágnes 2003 és 2008 között a Hír TV és az Echo TV több politikai beszélgetős magazinjának műsorvezetőjeként tevékenykedett. 2009 és 2014 között a Fidesz európai parlamenti képviselője volt, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője.

Hankiss Ágnest 2019 decemberében választotta meg a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjának.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×