eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre több részlet kerül napvilágra a szabadbattyáni busztragédiáról – a nap hírei

Országosan alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de három városban növekedést mértek. A vasárnapi buszbaleset legtöbb sérültjét már hazaengedték a kórházból. Új, képviseleti egységormány létrehozását szorgalmazta Afganisztánban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Országosan alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de három városban növekedést mért a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy Békéscsabán, Szolnokon és Tatabányán kis mértékű emelkedés tapasztalható. A többi mérési-helyszínen az értékek jellemzően stagnálnak vagy csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi hetek eredményeihez képest.

Péntek óta 3-an haltak meg a koronavírus-fertőzésben, 188 új esetben igazolták a kórokozót. 92 beteget ápolnak kórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 12 ezer körülire csökkent.

Zárva lesznek az oltópontok a mostani hosszú hétvégén. A Kórházi Főigazgatóság azt ígérte, hogy azoknak, akik ezekre a dátumokra kaptak oltási időpontot, soron kívüli időpontokat biztosítanak a következő héten.

Hét nő és egy férfi halt meg az M7-es autópályán, Szabadbattyánnál vasárnap történt buszbalesetben – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A baleset áldozatai mind magyarok. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt indított eljárást. A buszon 56-an utaztak, a sérülteket a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba, a sérültek többségét már hazaengedték.

Új, a kormányzati gazdaságpolitikáért és a versenyképességért felelős intézmény felállítását szorgalmazza a jegybankelnök. Matolcsy György a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában úgy látja, nagyon sokba került, hogy eddig elmaradt a versenyképességi fordulat, és ha ez így marad, az az ország felzárkózásába kerül.

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés történt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén – számolt be az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán elmondta, hogy több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt. Az elpusztult állatok többsége védett madár volt. A tünetek arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket.

Magyarország nem fogad be korlátozás nélkül afgán migránsokat, de megvizsgálja, tud-e segíteni azoknak, akik tolmácsként dolgoztak a magyar csapatok mellett – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente a közmédiának azt mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Több európai ország megkezdte az afgán fővárosban szolgálatot teljesítő diplomáciai személyzete evakuálását, miután a tálibok az ország nagy részét, egyben Kabult is elfoglalták. Vasárnapra több száz, az országból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására – közölte a Reuters hírügynökség. Amerikai tisztségviselők szerint a káoszban 7 ember életét vesztette. A tálib győzelem hírére több nagy légitársaság elirányította járatait az afgán légtérből. Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot.

A nemzetközi közösség összefogására szólított fel az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben az ENSZ-főtitkára. António Guterres a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén felszólította a tálibokat és valamennyi felet, hogy tartsák tiszteletben és védjék a nemzetközi emberi és szabadságjogokat. A BT új, befogadó és képviseleti egységormány létrehozását szorgalmazta nők részvételével.

Szigorít a határátlépés szabályain jövő héttől Szlovénia. Augusztus 23-tól azoknak is védettségi igazolást kell felmutatniuk a határokon, akik csak átutaznak az országon.

Két év szünet után idén újra megtartják a Nagy Sportágválasztót és Nagy Hangszerválasztót. Szeptember 10-11-én a Merkapt Sportközpontba várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×