eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Huszonkét juhot ölhettek meg farkasok a Mátrában

Még tart a laboratóriumi vizsgálat, de a gazdák állítják, már farkascsaládok támadnak az állataikra, és kártalanítást kérnek.

Egy mátranováki gazdának, aki juhokat, szarvasmarhákat és kecskéket tart, huszonkét haszonállata pusztult el egy éjszaka alatt, további tíz sérült példány gyógykezelése jelenleg is folyik. A jelekből egyértelmű, hogy farkastámadás történt. Földi Gyula, a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja szerint a farkasok egyre beljebb merészkednek az országba, és már teljes családok élnek nálunk kölykökkel együtt. A mostani támadás azért aggasztó, mert ezúttal nemcsak felnőtt farkasok portyázhattak, a harapásnyomokból és egyéb jelekből úgy vélik, a kölykökkel karöltve támadtak – írja riportjában a Népszava.

A farkas fokozottan védett állat, bántani, elriasztani, megzavarni tilos, aki ilyet tesz, az súlyos büntetést kockáztat. Az állattartók ezért valamilyen kártalanítást szeretnének, a farkas, akár a többi vad, állami tulajdon, szerintük az általa okozott kárt pedig az államnak vagy megbízottjának kellene megtérítenie. A legtöbb állattartó ugyan a saját területén kiépítette azt a villanypásztor-rendszert, amely a kisebb ragadozóktól és a kutyáktól segít megvédeni a nyájat, ám ez a kerítés a farkasokat nem képest távol tartani. Így – nyugat-európai mintára – a veszélyeztetett területeken az állam támogathatná egy erősebb villanypásztor-rendszer megépítésének pluszköltségeit.

Egyelőre azonban még nem tudni pontosan, hogy milyen állat követte el a támadást, még tart a laboratóriumi minták elemzése. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferense elmondta, számos intézkedéssel, megfelelő villanypásztorral, őrző-védő pásztorkutyákkal segítik a gazdákat és tájékoztatták őket a hatsoros villanypásztor kiépítésének előnyeiről. Ahol ezt a technikai eszközt alkalmazták, eddig nem történt ismételt támadás, s ugyanez mondható el azokról az esetekről is, ahol a nyáj mellett kuvaszok voltak.

A Bükki Nemzeti Park működési területén jelenleg már több mint húsz kuvaszt helyeztek ki állattartó gazdálkodókhoz, kimondottan nagyragadozókkal kapcsolatos védekezési, kármegelőzési céllal, s az elmúlt öt évben ugyanennyi gazdálkodónak nyújtottak támogatást öt-, illetve később hatsoros villanypásztorok átadásával.

A genetikai alapú mintavételek, állománybecslések és a territóriumok felderítése alapján 60-70 példány – 10 család – lehet az itthoni a farkasállomány, s zömmel az ország északi területein él. Territoriális állat, azaz fajtársait igyekszik távol tartani a saját családja által már elfoglalt területtől.

A Bükki Nemzeti Park működési területén a gazdálkodók az elmúlt 13 évben 32 alkalommal jelentettek olyan kártétellel járó esetet, amelyet szerintük farkas vagy medve okozott. 18 esetben okkal feltételezhető például a szemtanuk beszámolói alapján, hogy valóban farkas járt a helyszínen. A támadások közel harmadáról derült ki, hogy kutya okozta a problémát, egy alkalommal róka volt a ludas, két esetben betegség miatt hullottak el az állatok, illetve egy helyen szamarak okoztak egymásnak sérülést. Abban a nyolc esetben, amelyiknél genetikai mintavétel is történt, csak az egyiknél volt egyértelműen kimutatható, hogy farkas okozta az elhullást.

Hazánkban eddig nem fordult elő olyan eset, hogy emberre támadt volna a farkas.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×