eur:
395.97
usd:
365.05
bux:
65551.58
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Felmondott a zalaegerszegi kórház hét traumatológusa

Az ügyeleti díj alacsony mértékét sérelmezik.

A napokban a közösségi médiában (például itt) napvilágot látott hírrel kapcsolatban megszólalt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház, amely leszögezte: biztosítani fogja az osztály működését.

Közlésük szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy munkatársai bérezését és juttatásait a jogszabályoknak megfelelően a lehető legmagasabb szinten tartsa. Törekvéseik ellenére mondott fel a traumatológiai osztály hét orvosa, mivel sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét.

A traumatológusok bérük egy részét fix díjazásként kapják meg, a Traumatológiai Társaság ajánlása szerint a teljes díj 60 százaléka illeti meg a dolgozókat. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház azonban ennél magasabb összeget állapított meg, így a traumatológiai ellátásban résztvevő orvosok és szakdolgozók a teljes díj 75 százalékát kapják meg, ami havonta 300-700 ezer forint közötti összeget jelent – olvasható a közleményben.

A kórház kimutatásai alapján az érintett traumatológusok ügyeleti leterheltsége a más osztályokon dolgozó orvoskollégákhoz képest alacsonyabb, a koronavírusos betegek ellátásában a felmondott szakorvosok nem vettek részt, vagyis a pandémia számukra nem okozott többletterhelést. Az elhalasztott műtéteik helyett az oltópontokon teljesítettek feladatot, külön juttatásért.

Arra is kitér a kórház tájékoztatása, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-jével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. A felmondott traumatológus szakorvosok a megemelt béren túl a traumatológiai ellátásért járó fix díjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek, így áprilisban a bérük 2-2,7 millió forint között alakult, vagyis – a tavalyi évhez hasonlóan – kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest.

A zalaegerszegi kórház közleménye azzal zárul: a további "bérzsarolásnak" az intézmény fenntarthatósága érdekében nem engednek. Az elkövetkező időszakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb szintű gyógyító ellátásban részesítsék, a traumatológia működésének folytonosságát pedig biztosítani fogják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×