eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Szlávik János infektológus főorvos az első Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Szlávik János: májusban még biztosan maszkot kell viselnünk

A járványadatok kedvezően alakulnak, de továbbra is óvatosnak kell maradnunk, és nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a Kossuth rádióban.

Szlávik János szerint nem meglepő, hogy az idősebbek tömeges beoltása után kicsit csökken az oltakozási kedv, ugyanakkor úgy véli, hogy a fiatalabbak is megtalálják a motivációjukat a vakcina beadatására, hiszen például a fesztiválok kizárólag az oltási igazolások fejében lesznek látogathatók, ami az említett korosztály számára komoly ösztönző lehet.

Az infektológus mindenkit arra kér, hogy a második dózisért is menjen el. Mint megjegyezte, sokan gondolják úgy, hogy már egy oltás is elegendő a védelemhez és a másodikat nem kell felvenni, de ez persze nem így van. Hiszen tudvalevő, hogy

a gyártók által meghatározott maximális, a 80-90-95 százalékos védelem csak a második oltást követő néhány héttel alakul ki.

Tehát a legnagyobb biztonságban akkor érezhetjük magunkat, amennyiben felvettük a második oltást. Ráadásul, tette hozzá, egészen biztos és logikus, hogy az első oltások sokkal rövidebb védettséget adnak, mint hogyha a másodikat is fölvettük volna, tekintve, hogy utóbbit követően legalább 6-8 hónapig védettek leszünk. Ezt viszont bizonyára nem mondhatjuk el akkor, ha csak egy oltást veszünk föl.

Szlávik János megerősítette, hogy az AstraZeneca-vakcina második adagját 12 hét helyett korábban is fel lehet venni, akár egy hónappal az első dózis után, hiszen vannak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak 3 hónapot várni a védettségre, amelynek időtartama egyébként most még egyik vakcinánál sem ismert pontosan.

A szakember szerint

májusban még biztosan maszkot kell viselnünk,

mert az átoltottság aránya egyelőre nem elegendő a társadalmi immunitás eléréséhez. A járványadatok kedvezően alakulnak, de a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja néhány település szennyvizében újra emelkedésnek indult, ezért, illetve az indiai mutáns miatt továbbra is óvatosnak kell lennünk, fogalmazott az infektológus.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×