eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Los Olmos-i idősek otthonának legfiatalabb dolgozója, milőtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus (COVID-19) elleni oltását a spanyolországi Guadalajarában 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: Egy spanyolországi idősotthon legfiatalabb dolgozója, milőtt megkapja a koronavírus elleni oltását Guadalajarában 2020. december 27-én. MTI/EFE pool/EPA/Pepe Zamora

Újabb vizsgálat a vakcinák kombinálására

Egy katalán gyógyszergyár saját fejlesztésű oltóanyagot is tesztel.

Vizsgálatot indít a madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézet a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságának felmérésére - jelentette be Raquel Yotti, az intézmény igazgatója.

A legkésőbb jövő hét elején kezdődő, CombivacS elnevezésű projektben 600 önkéntes vesz részt azon 60 év alattiak közül, akiket több mint nyolc héttel ezelőtt oltottak be az AstraZeneca gyógyszergyár vektorvakcinájával. Második oltásként ezúttal a Pfizer/BioNTech hírvivő RNS-en (mRNS) alapuló védőoltását kapják meg.

A kutatók a kombináció hatékonyságát és biztonságosságát kívánják igazolni a vizsgálattal, amelynek első eredményeit május közepére ígérik. A résztvevők utánkövetése egy évig tart majd.

A tanulmány célja továbbá, hogy tudományos eredményekre alapozott döntés születhessen arról, milyen vakcinával fejezzék be több mint 2,5 millió ember oltását, akik egy dózist már megkaptak az AstraZeneca védőoltásából.

Spanyolország másfél hete ugyanis megváltoztatta az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, és már kizárólag a 60-69 év közötti korosztály immunizálására használja, míg korábban csak a 65 év alattiakat oltotta vele. A kormány a módosítást a nagyon ritkán előforduló vérrögképződéses esetekkel indokolta, amelyek a 60 év alatti korosztályban jelentkeztek.

A katalán Hipra gyógyszergyár júniusban kezdi meg az új típusú koronavírus elleni saját fejlesztésű oltóanyagának klinikai vizsgálati fázisát egy barcelonai és egy gironai kórházban - erről Elia Torroella kutatási igazgató nyilatkozott a Rac1 rádiónak hétfőn.

Elmondta: a már használatban lévő oltóanyagoktól eltérően úgynevezett rekombináns fehérjén alapuló, két dózisú vakcináról van szó, amely a tervek szerint az év végére készülhet el. Az igazgató hangsúlyozta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyének megszerzését követően 2022-ben 400 millió adagot tudnának belőle gyártani.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint Spanyolország eddig 13,7 millió adagot kapott az európai engedéllyel rendelkező vakcinákból. Mindkét dózissal 3,41 millió embert oltottak be, ami a teljes lakosság 7,2 százalékát, a felnőtt oltandó lakosság 8,5 százalékát jelenti.

A hétvégén 21 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, míg az elmúlt 24 órában több mint kétezer esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta kiszűrt fertőzések száma meghaladja a 3,42 milliót. Az utóbbi egy hétben 240-en hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma 77 102.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a szaktárca közegészségügyi bizottsága tanulmányozza annak lehetőségét, hogy az RNS-vakcinák két dózisa közötti időt megnövelje a gyártó által ajánlott 21 napon túl.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×