INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

itm

felsőoktatás

modellváltás

egyetem

stumpf istván

Újabb tíz egyetemen lehet modellváltás

Újabb tíz egyetemen lehet modellváltás

Infostart / MTI

Az ITM Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, az eddigi tapasztalatok alapján készítette elő a javaslatokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait március 31-én. A törvénycsomag Magyarország stratégiai céljainak elérését, versenyképességének erősítését, gazdaságának fenntartható növekedését szolgálja - közölte a tárca.

A történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek - írták.

Hozzátették, a felsőoktatásban a hazai tudás, innováció, tehetség bázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer kialakítása a cél.

Az innovációs tárca Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztossal szoros együttműködésben, a modellváltás eddigi tapasztalatai, az egyetemek vezetőivel, vezető testületeivel folytatott konzultációk alapján készítette elő javaslatait - jelezték.

A közlemény szerint Stumpf István kormánybiztos hangsúlyozta: "az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja. A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira. A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon".

Kifejtették, hogy a javaslat megerősíti az egyetemek szervezeti, pénzügyi, munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. A kölcsönösen előnyös, kiegyensúlyozott együttműködés érdekében a szenátus a jövőben tagot delegálhat a fenntartó alapítvány felügyelő bizottságába. Az egyetem vezető testülete az alapítványi kuratórium intézményt érintő döntéseivel kapcsolatban véleményezési jogot gyakorolhat - tették hozzá.

Jelezték azt is, a szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez augusztus 1-jével csatlakozhat

  • a Budapesti Gazdasági Egyetem,
  • a Debreceni Egyetem,
  • a Dunaújvárosi Egyetem,
  • a Magyar Táncművészeti Egyetem,
  • a Nyíregyházi Egyetem,
  • az Óbudai Egyetem,
  • a Pécsi Tudományegyetem,
  • a Semmelweis Egyetem,
  • a Szegedi Tudományegyetem és
  • a Testnevelési Egyetem.

A világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésére, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem - írták.

Közölték azt is, az alapítványok a mindenkori kormányzattól független, magánjogi formában biztosítják a felsőoktatási, tehetséggondozási, kutatási és egyéb közfeladatok ellátását. Az új működési modell lényege, hogy az állam mint stratégiai partner hosszú távú finanszírozási garanciákkal teremti meg e közfeladatok korszerű ellátásának feltételeit. A törvényi kódex egységesíti, átláthatóbbá teszi az eddig több törvényben szereplő szabályozást.

"A kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően az intézmények rugalmasabban, gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre. A modellváltó egyetemek a helyi társadalmi élet, az értelmiségképzés és a gazdaságfejlesztés motorjaiként biztosíthatják a képzési, kutatási, innovációs, művészeti, sport- és kulturális szolgáltatási hátteret régiójuk és Magyarország versenyképességének növeléséhez" - hangsúlyozta a tárca.

Hozzátették, a felsőoktatás minőségi átalakítását szolgálja, hogy szeptember 1-jétől teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe. A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és 3-5 éves finanszírozási szerződéseket köt.

Az ITM szerint a modellváltás nyomán ugyanakkor

az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.

Mint írták, a szabályozási javaslat az orvos-, egészségtudományi képzést folytató egyetemek esetében az azok részeiként működő klinikai központok felett biztosítja az egységes állami egészségügyi irányítást.

Az egészségügyi felsőoktatás, kutatás, betegellátás hármas egységének megerősítésével garantálja a klinikai betegellátás szakmai kiválóságát, az orvos-és egészségtudományi képzés és kutatás versenyképességének további javítását.

"A törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták közel 70 százaléka tanulhat a megújult fenntartási modellben. A kormány más módon is tesz azért, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. A Gazdaság-újraindítási Akciótervben több mint 1500 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a teljes felsőoktatás korszerűsítésére" - idézték Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárját.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018