eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gumiabroncsok Környén, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. kibővített gyárában az avatás napján, 2017. október 26-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hamarosan eljön a gumicsere perce - de nem csak tavasz miatt

A nyárra eltett korábbi gumi profilmélységét érdemes beméretni a csere idején, nehogy később baj legyen belőle - figyelmeztet a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke az InfoRádióban.

Idén 5-10 százalékkal lehetnek drágábbak a nyári gumik, és a szerelési díjak is emelkednek 3-5 százalékkal a Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint.

Sipőcz Győző elnök úgy véli viszont, amíg a levegő hőmérséklete hajnalonként nem lesz magasabb a fagypont körülinél, napközben pedig 7 fok fölött, nem érdemes nyárira cserélni, "kifejezetten ellenjavallt".

Utána viszont már muszáj lesz. Hogy miért?

"A téli útviszonyokra optimalizált, puhább gumiabroncsoknak a nyári hőmérsékletek már túl magasak, és a keverék tovább lágyul, ezáltal növekedhet a fékút, romolhat a kanyarstabilitás, fokozódhat a balesetveszély."

Mindenképp érdemes megvizsgáltatni a profilmélységet is, a nyári abroncsok esetén ha ez a mélyésg kevesebb 3 milliméternél, az abroncs megérett a cserére, a gumi már nem tudja azokat a gyári értékeket produkálni, amelyek szükségesek a biztonságos közlekedéshez.

A drágulásra visszatérve elmondta, abban gyártónként nagyon nagy a szórás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×