eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: BVOP

Újfajta covid-terápiával érnek el jó eredményeket a halasi kórházban

Egy különleges vérmosó eszközt vetnek be a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeknél jó eredménnyel Kiskunhalason.

A citokinviharként a köztudatba is bevonult túlzott immunreakcióról nagyon sok szó esett már a koronavírus-járványban, főként mert az immunrendszer ilyenkor a szervezet ellen fordul, és a folyamat könnyen halálos is lehet.

Hogy ezt megelőzzék, a kiskunhalasi járványkórházban egy, a vérátömlesztéskor használt eszközt vetnek be, amellyel gyakorlatilag kimossák a vérplazmát, a normálison túli antitest-részt "kivonják", így a szervezet 24 órán belül visszatér a normális állapotba, és az esetek többségében már nem is indít túlzott immunreakciót, beindulhat a gyógyulás - hangzott el az RTL Híradóban.

Így mentettek meg egy olyan, válságos állapotban lévő koronavírusos kismamát is, akinek kezelőorvosai tüdő- és szívtranszplantációt javasoltak.

Ő már otthon lábadozik, ahogy egy másik beteg is, akit a műsorban meg is szólaltattak. Ő elmondta, hogy 12 éjszakát volt mélyaltatásban, a családja elmondása szerint válságos állapotban. Életét az orvosoknak köszönheti.

A két módszerből összeállt terápiát (citokinterápia, plazmavízcsere) január közepe óta alkalmazzák így együttesen jó eredményekkel, előtte külön próbálták őket, sikertelenül.

A járványkórház igazgatója, Szepesvári Szabolcs szerint

az új módszernek köszönhetően csaknem háromszor annyi lélegeztetett koronavírusos beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

A kórház dolgozói szerint ez a technológia a legtöbb hazai kórházban elérhető. Hangsúlyozták: tapasztalataikat szívesen osztják meg más intézményekkel is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×