INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

koronavírus

lavina

klíma

A halálos lavinákért is részben a koronavírus felel

A halálos lavinákért is részben a koronavírus felel

Infostart

A pandémia mellett a klímában lehet keresni annak okát, hogy az idei télen már harminchárom ember életét vesztette az Egyesült Államokban lavinák miatt: ez majdnem rekordot jelent.

Három tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy lavina alakuljon ki egy adott területen: lejtő, felhalmozódás és valamiféle kiváltó ok – írja a CNN.

A lejtő fogalma mindenki előtt ismert, a hófelhalmozódásról azonban érdemesebb hosszabban beszélni. Minden egyes havazás, vihar esetében kicsit más összetételű hó hullik, ezek az eltérő rétegek aztán a tél előrehaladtával egymásra rakódnak. Ahogy a hetek telnek, az alsó rétegek egyre gyengébbek lesznek, míg a felsők erőteljesek. Ennek köszönhetően lesz hihetetlenül instabil ez a szerkezet.

A coloradói lavinainformációs központ vezetője szerint idén télen olyan egyedi körülmények keletkeztek, amilyenekre tíz éve nem volt már példa. Brian Lazar szerint az idei hótömeg ideális ahhoz, hogy lavinák alakuljanak ki, amiben közrejátszott a klímaváltozás hatása is.

"Ezt az évet a korai havazás jellemezte, amelyet követően meglehetősen száraz időszak következett be. Amikor hideg, tiszta körülmények között ilyen száraz időszakot élünk át, akkor a már meglévő hó gyenge rétegekké alakul" – mondta Lazar.

Kell ugyanakkor még valamilyen kiváltó esemény is, ami a lavinák 90 százalékának esetében vagy a későbbi halálos áldozat tette, vagy olyasvalakié, akinek társaságában tartózkodott az áldozat a szabadban.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi évekhez képest sokkal több amerikai fogta sílécét, snowboardját vagy hójárgányát, hogy biztonságosnak vélt körülmények közt, a szabadban múlassa idejét. Az ohiói Snow Trails sípark látogatószáma 60 százalékkal nőtt meg, ami általános tendencia volt országszerte. Ez alapvetően jó dolog lenne, ha nem párosult volna a lavinaképződésre ideális hótömeggel.

Derek van Dam, a CNN meteorológusa szerint a gyenge hótömeg és a nagy forgalom együtt okozta a sok lavinát: sokan akartak tömegjelenetek nélkül a szabadban tartózkodni. Ezeknek a tömegeknek nagy része ugyanakkor nem volt tisztában a területtel, és lavinafelszereléssel sem rendelkezett, holott a lavinajelentések nyomon követésével és megfelelő eszközök alkalmazásával nagyban csökkenthető a veszély.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018