eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A halálos lavinákért is részben a koronavírus felel

A pandémia mellett a klímában lehet keresni annak okát, hogy az idei télen már harminchárom ember életét vesztette az Egyesült Államokban lavinák miatt: ez majdnem rekordot jelent.

Három tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy lavina alakuljon ki egy adott területen: lejtő, felhalmozódás és valamiféle kiváltó ok – írja a CNN.

A lejtő fogalma mindenki előtt ismert, a hófelhalmozódásról azonban érdemesebb hosszabban beszélni. Minden egyes havazás, vihar esetében kicsit más összetételű hó hullik, ezek az eltérő rétegek aztán a tél előrehaladtával egymásra rakódnak. Ahogy a hetek telnek, az alsó rétegek egyre gyengébbek lesznek, míg a felsők erőteljesek. Ennek köszönhetően lesz hihetetlenül instabil ez a szerkezet.

A coloradói lavinainformációs központ vezetője szerint idén télen olyan egyedi körülmények keletkeztek, amilyenekre tíz éve nem volt már példa. Brian Lazar szerint az idei hótömeg ideális ahhoz, hogy lavinák alakuljanak ki, amiben közrejátszott a klímaváltozás hatása is.

"Ezt az évet a korai havazás jellemezte, amelyet követően meglehetősen száraz időszak következett be. Amikor hideg, tiszta körülmények között ilyen száraz időszakot élünk át, akkor a már meglévő hó gyenge rétegekké alakul" – mondta Lazar.

Kell ugyanakkor még valamilyen kiváltó esemény is, ami a lavinák 90 százalékának esetében vagy a későbbi halálos áldozat tette, vagy olyasvalakié, akinek társaságában tartózkodott az áldozat a szabadban.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi évekhez képest sokkal több amerikai fogta sílécét, snowboardját vagy hójárgányát, hogy biztonságosnak vélt körülmények közt, a szabadban múlassa idejét. Az ohiói Snow Trails sípark látogatószáma 60 százalékkal nőtt meg, ami általános tendencia volt országszerte. Ez alapvetően jó dolog lenne, ha nem párosult volna a lavinaképződésre ideális hótömeggel.

Derek van Dam, a CNN meteorológusa szerint a gyenge hótömeg és a nagy forgalom együtt okozta a sok lavinát: sokan akartak tömegjelenetek nélkül a szabadban tartózkodni. Ezeknek a tömegeknek nagy része ugyanakkor nem volt tisztában a területtel, és lavinafelszereléssel sem rendelkezett, holott a lavinajelentések nyomon követésével és megfelelő eszközök alkalmazásával nagyban csökkenthető a veszély.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×