INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

stumpf istván

felsőoktatás

modellváltás

Stumpf István alkotmánybíró a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Rendkívüli pénzügyi csúcs: Így készülj a 2020-as évre! című rendezvényén a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelben 2018. szeptember 28-án.

Stumpf István: téves, hogy a politika be akarna vonulni az egyetemekre

Infostart

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos szerint nem szabad politikai bozótharcok kereszttüzébe állítani a felsőoktatást.

Stumpf István megfogalmazása szerint azzal, hogy február elsejétől kormánybiztosként felel a felsőoktatás strukturális átalakításért, emberes feladatot kapott, hiszen a tét óriási. „A kérdés, hogy a hazai felsőoktatás képes-e a digitális, illetve globális változások által megkövetelt történelmi kihívásoknak megfelelni” – vélekedett a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos meglátása szerint az intellektuális tőkébe való beruházás Magyarország versenyképességnek a záloga, ezért

az elmúlt években már többször is megpróbálták kicsit felkavarni az állóvizet, eddig nem túl sikeresen.

Stumpf István megjegyezte, mára világossá vált, hogy nem szabad olyan struktúrára pénzt költeni, amelyik nem tudja hozni az elvárt minőséget. A mostani változást azonban történelmi kihívásnak tekinti, és egyben nemzetstratégiai kérdésnek, ezért „nagyon nem mindegy, hogyan használjuk fel az előttünk álló időszakban ideáramló, igen jelentős forrásokat.” A szakember megismételte, ő a magyar tudástőke színvonalának emelését szolgáló egyetemi modellváltás koordinálására kapott felkérést, amelyet az egyetemekhez kötődő életpályája miatt nehéz lett volna visszautasítani.

Az interjúban arra is kitért, nem cél, hogy minden állami intézmény átálljon az új fenntartási modellre: „ha az intézmények kérik, és a szenátus megszavazza, akkor

a kormány nyitott az egyeztetésekre, de egyáltalán nem akar nyomást gyakorolni

az egyetemekre.” Összesen csaknem harminc állami egyetem van, és a most jelentkezőket is belevéve, 15 intézményt érint a modellváltás. Elismerte, érezhető némi feszültség, de szerinte a gazdasági környezethez, a piac elvárásaihoz végső soron mindenkinek igazodnia kell.

Ugyanakkor tévesnek tartja azt a megközelítést, miszerint az állam, a politika be akarna vonulni az egyetemekre, illetve az azokat irányító kuratóriumokba. „Az egyetemek nagyon fontos identitásképző intézmények, egyben a magyar nemzet versenyképességének a letéteményesei, ezért semmiképpen nem szabadna politikai kereszttűzbe állítani őket” – fogalmazott Stumpf István, aki egyebek mellett beszélt még az ágazat támogatására bejelentett 1500 milliárd forint sorsáról, valamint tervezett első lépéseiről kormánybiztosként.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök január végén jelentette be, hogy a korábbi alkotmánybírót bízta meg a felsőoktatás átalakításának koordinációjával.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018