eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Földre hullott törmelék előtt mennek emberek Zágrábban 2020. december 29-én, miután 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.
Nyitókép: MTI/AP/Filip Horvat

Szakértő: ez volt a főrengés

Újabb, a tegnapinál erősebb, 6,4-es erősségű földmozgás volt kora délután Horvátországban. A rengést a környező országokban, így Magyarországon is sok helyen érezték.

A beszámolók szerint rengett a föld és kilengtek az épületek – olvasói észrevételek, videó itt.

Most már biztos, hogy a tegnapi földmozgás előrengés volt – szögezte le az InfoRádióban Tóth László szeizmológus. A földrengések kisebb-nagyobb reccsenések a földkéregben, és valószínűleg a mai 6,4-es volt a legnagyobb, a főrengés, ennél nagyobb magnitúdójú ugyanis nem szokott lenni ezen a környéken.

A hétfői 5,4-hez képest a 6,4-es keddi

harmincszor erősebb.

A 12:20-as főrengést követték a tegnapihoz hasonlóan erőteljes, de a mainál kisebb rengések: három-négy perccel később volt egy 5,2-es magnitúdójú, pár percre rá egy 4,3-as, és azóta számos, 3,5-ösnél erősebb mozgás. Ezek is jól érezhetők önmagukban és akár károkat is tudnak okozni az epicentrumuk környékén. Várhatóan lesznek még rengések – tette hozzá Tóth László.

A szakember valószínűsíti, hogy nagy károk keletkeztek a rengés epicentrumának régiójában, a horvátországi Sisak (Sziszák) nevű település mellett, Zágrábtól mintegy 50 kilométerre dél-keletre.

A horvátországi főrengés szeizmográf-képe Budapesten (seismology.hu)
A horvátországi főrengés szeizmográf-képe Budapesten (seismology.hu)

Bár a rengéshullámok erőssége út közben csillapodik, Magyarország jelentős részén lehetett érezni a jelenséget. A földrengéseket a középpontjuknál mért, az energiával arányos számmal (magnitúdó) jelölik, a távolabbi helyekre – így például most hazánkra – vetítve legfeljebb intenzitás-számokat szoktak mondani, ezek azonban még nem ismertek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×