eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az első oltást.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megtörtént az első koronavírus-oltás Magyarországon

Szlávik János infektológus-főorvos adta be a Pfizer-vakcinát kollégájának a Dél-pesti Centrumkórházban.

Szombat reggel Hegyeshalomnál átlépte a magyar határt az első adag Pfizer-vakcina, és meg sem állt a Dél-pesti Centrumkórházig, valamint a Semmelweis Klinikákig, az elsőként említett intézményben pedig szombat délelőtt meg is történt az első oltás, Szlávik János infektológus osztályvezető főorvos adta be a vakcinát kolléganőjének, Kertész Adrienne-nek.

Szlávik János a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára. Kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál:

  • enyhe bőrpír,
  • az oltás helyén egy kis fájdalom,
  • másnap egy kis hőemelkedés,
  • izomláz.

A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta:

régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

A kórházat igazgató Vályi-Nagy István a helyszínen kijelentette: az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény. Úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt.

A Dél-Pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.

A főigazgató elmondta: első körben a Dél-Pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás.

Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen; és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit - kollégáit és a lakosságot is -, hogy oltassák be magukat.

Már oltják az első egészségügyi dolgozókat Budapesten az Európai Unióban jóváhagyott oltóanyaggal a koronavírus ellen....

Közzétette: Magyarország Kormánya2020. december 26., szombat

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×