INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

olajszennyezés

szigetszentmiklós

ráckevei-soroksári duna-ág

Újabb két teknőst sikerült kimenteni az olajszennyezett lápból

Újabb két teknőst sikerült kimenteni az olajszennyezett lápból

Infostart

Biztosan állítható, hogy nem az érintett területről származik és nincs összefüggésben a szigetszentmiklósi olajszennyeződéssel a nagyjából 1 km-re, a tanösvénynél észlelt, elenyésző mennyiségű olajszerű folt, melyről lakossági bejelentés érkezett. Szombaton csaknem 230 000 kilogramm veszélyes hulladékot vittek el ártalmatlanításra – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Biztosan állítható, hogy nem az érintett területről származik és nincs összefüggésben a szigetszentmiklósi olajszennyeződéssel a nagyjából 1 km-re, a tanösvénynél észlelt, elenyésző mennyiségű olajszerű folt, melyről lakossági bejelentés érkezett. Ezzel kapcsolatban beavatkozásra nem volt szükség, ugyanakkor a kárelhárítás tovább folytatódik. Szombaton csaknem 230 000 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Megállás nélkül zajlanak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az OVF koordinálásával a hétvégén is napi 24 órában a területen vannak, igyekeznek karácsonyig befejezni az elsődleges kárelhárítási feladatokat, a szennyezett növényzet és a felszíni olajszennyezés eltávolítását. Az érintett vízfelület felszabadítását követően, a medervizsgálati eredményektől függően születik majd döntés a további szükséges beavatkozásokról. Hétfőn helyszíni szemlét tart a területileg illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

Szombaton este bejelentés érkezett az OVF-hez, hogy a szigetszentmiklósi tanösvénynél vékony olajfolt jelent meg a vízen. Mivel az a helyszín a védekezéstől északra, vagyis folyásiránnyal ellentétesen, nagyjából 1 km-re található, biztosan állítható, hogy ez a szennyezés nem a kárelhárítással érintett területről származik, onnan olajszármazék továbbra sem jutott ki. Ezt a vízügy munkatársai folyamatosan ellenőrzik. A szennyeződés mértéke elenyésző, beavatkozás nem szükséges.

Még mindig zajlik az olajszármazékok leszívása a víz felszínéről:

szombaton mintegy 8000 liter szennyeződést távolítottak el

az OVF munkatársai, vasárnap pedig egy újabb berendezés érkezik, amellyel ez a munka végezhető. A nap folyamán összesen 227 460 kilogramm veszélyes hulladékot vitt el ártalmatlanításra a közreműködő szakcég.

A tőzeges, laza altalaj miatt az ideiglenes út egyes pontjain nem biztonságos a munkavégzés a korábban már bemutatott nagy kotrógéppel, ezért szombaton egy könnyebb, széles lánctalpú kotrógép is munkába állt, így már hét munkagéppel folyik a helyszínen a munka.

Szombaton sikerült két újabb teknőst kimenteni a szennyezett iszapból, így eddig már három teknőst életét mentették meg munkatársaink, és adták át őket a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek.

Nyitókép: OVF/Romet Róbert
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018