eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Egy drón a II. Drón Konferencia és Expón a Várkert Bazárban 2019. november 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Már bűncselekményt is el lehet követni egy drón reptetésével

Vegyes a fogadtatása a drónt használók körében a szerdán elfogadott dróntörvénynek, amely január elsejétől lép hatályba. A jogszabály könnyítéseket és szigorításokat egyaránt tartalmaz.

Az Országgyűlés 116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosítását. A törvény fontos változásokat hoz a drónhasználók esetében, így kötelező regisztrálni a 120 grammnál nehezebb, a távoli pilótától 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat. Ehhez létrehoznak egy honlapot és egy mobilalkalmazást, amelyet a HungaroControl üzemeltet.

A távoli pilóta a regisztrációt követően az alkalmazáson keresztül tájékozódhat a korlátozásokról, jelezheti igényét valamely légtér használatára, illetve bejelölheti a légtér használatát, amennyiben az általa kezdeményezett légtérben és időpontban megengedett a pilóta nélküli légijármű használata. Főszabályként lakott területen kívül lehet drónt szabadon használni, lakott terület felett eseti légtérkérelmet kell benyújtani, kivéve a játék drónok, azaz a 120 grammnál könnyebb pilóta nélküli eszközök esetében.

A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett pilóta nélküli légi járművet jogosulatlanul használ, továbbá ha a drón használata során más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít. Ezentúl bűncselekmény, vétség az, ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített eset pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi.

Rögzítették azt is, hogy a pilóta nélküli légijármű üzemeltetésére vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben százmillió forintig terjedő légi közlekedési bírság szabható ki.

"Egyre több felhasználó van, egyre több a felhasználási terület, és akik nem ismerték az eddigi szabályozást, azoknak szigorúbbnak tűnhet, mint az eddigi volt"

– mondta az InfoRádióban Csipak-Török Ágnes, a légtér.hu repülésbiztonsági elemzője.

Példaként említette, hogy a jelenlegi szabályok szerint minden esetben úgynevezett eseti légtérre van szükség, ha valaki drónt használ, akár a legkisebb játékkategóriát is. Mostantól viszont lakott területen kívül nem kell engedélyt kérni, illetve lakott területen belül sem, ha játék kategóriájú drónnal repül. Ebbe a kategóriába az akkumulátorral együtt legfeljebb 120 grammos drónok tartoznak, és fontos feltétel, hogy ne legyen rajta kamera, vagy más, adatrögzítésre alkalmas berendezés.

A kamerahasználatot szabályozza szigorúbban az új törvény, korlátozza, hogy mit és hogy lehet filmezni. "Ha valaki engedély nélkül készít felvételt az érintettről, akkor az szabálysértésnek minősül, ha pedig bebizonyosodik, hogy ez megfigyelési céllal történt, akkor már bűncselekmény" – mondta Csipak-Török Ágnes, és jelezte, nagyon fontos kritérium a felismerhetőség, és hogy az eljárások nem automatikusan indulnak, hanem magánindítványra.

"Vegyes a fogadtatás. Akik lakott területen kívül használják, azoknak egyértelműen könnyítést jelent" – mondta a törvényi szabályozás szakmai visszhangjáról a repülésbiztonsági elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×