eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Súlyos olajszennyezés történt a Ráckevei Duna-ág mentén

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonnal III. fokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szennyeződésről. A műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe – tájékoztatott Siklós Gabriella, a OVF szóvivője.

Telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál

nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található,

amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2020. december 12-én elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, a szakemberek a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú,

felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.

A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A kárelhárítási munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere az InfoRádiónak elmondta, 900 ezer forint nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×