INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

olajszennyezés

duna

ráckeve

soroksár

kárelhárítás

országos vízügyi főigazgatóság

Súlyos olajszennyezés történt a Ráckevei Duna-ág mentén

Súlyos olajszennyezés történt a Ráckevei Duna-ág mentén

Infostart

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azonnal III. fokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el, miután tudomást szerzett a szennyeződésről. A műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe – tájékoztatott Siklós Gabriella, a OVF szóvivője.

Telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál

nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található,

amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2020. december 12-én elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, a szakemberek a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú,

felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.

A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassuk, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A kárelhárítási munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Szolnok) munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere az InfoRádiónak elmondta, 900 ezer forint nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel az ügyben.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Olajszennyezés – Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018