eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
mellrák, nem legál fotó
Nyitókép: házipatika.com

Rákellenes Liga: ne csak a lázad mérd!

A járvány ideje alatt sem szabad figyelmen kívül hagyni a daganatos megbetegedések esetleges figyelmeztető jeleit! A Magyar Rákellenes Liga fontosnak tartja a mindenkori megelőzést, és a 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést a pandémiás időben is – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, leggyakrabban tüdőrákkal, vastag- és végbélrákkal, vaalmint emlőrákkal – sorolta az InfoRádiónak Rozványi Balázs, a Rákellenes Liga elnöke. Vagyis hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után

a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok.

Márpedig önvizsgálattal, szűrésre járással, a tünetekre történő odafigyeléssel megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerhető a daganatos betegség. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk saját egészségünkért – hívja föl a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga.

Ugyanis, kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében felismerhető egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga egy erre a célra készített plakáttal szeretné még egyértelműbbé tenni, mire kell figyelni, és milyen tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni.

Annak érdekében, hogy a komolyabb daganatos megbetegedések kialakulását megelőzzük, illetve, hogy már korai stádiumban felismerhessük a közelgő bajt,

a következő nyolc figyelmeztető jelre kell odafigyelnünk:
  1. Anyajegyen, szemölcsön látható változások
  2. Indokolatlan fogyás
  3. Nyelési nehézségek
  4. Nem múló köhögés, rekedtség
  5. Érezhető csomó, duzzanat a mellben, herékben
  6. Fekély, sérülés a bőrön, ami nem gyógyul
  7. Véres, szokatlan széklet, vizelet
  8. Szokatlan vérzés, váladékfolyás

Ha ezek a tünetek közül bármelyiket két hétnél hosszabb ideig észleljük – kivétel legfejelbb a fogyás, aminél hosszabb időszakot kell figyelembe venni –, azonnal forduljunk orvoshoz, emelik ki.

A Magyar Rákellenes Liga most még fontosabbnak tartja a figyelemfelhívást, hiszen

a pandémia idején sokszor háttérbe szorul a daganatos betegségek tüneteire történő odafigyelés.

A jelen helyzetben lázmérés mellett a Covid-19 egyéb tüneteinek figyelése az elsődleges, és sajnos ezzel hajlamosak vagyunk a testünk egyéb jeleit figyelmen kívül hagyni.

Csakúgy, mint a tavaszi hullám idején, az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és Sugárterápia Tagozata által kiadott szakmai ajánlásban meghatározottak szerint jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése. Tehát az onkológiai betegek ellátása továbbra is folyik a kijelölt intézményekben.

Ezért a Magyar Rákellenes Liga arra kéri a lakosságot, hogy ha bármilyen az előbbiekben felsorolt tünetet figyel meg magán, vagy családtagján, azonnal forduljon orvoshoz. A kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, és biztonságosan végzi a betegek ellátását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×