eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Katalin műsorvezető társaságában a Kossuth rádió stúdiójában, mielőtt interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: most zajlik Közép-Európa újjászületése

A miniszterelnök péntek reggel ismét a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. Beszélt a jogállamiság és az uniós költségvetés, valamint a vétó ügyéről. Közölte, nem hajlandó kompromisszumra, csak megoldásra. Az idei külföldi síelésnek is szigorú jövőt jósolt. Előjegyzés indul itthon a koronavírus-vakcinákra. Nem jó a helyzet a kórházakban, el fogjuk érni a 10 ezer fős itteni betegszámot.

A Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélés volt az első kérdés témája az interjúban, amelyet teljes hosszában a Mediaklikk oldalán lehet meghallgatni. Orbán Viktor felidézte, a német elnökség a nyári megállapodás ellenére mégis összekapcsolta a politikai és a válságkezelési gazdasági kérdéseket, de a magyar miniszterelnök ismét leszögezte, ez hibás döntés. A két ország kitart a vétó mellett.

Az ezt a döntésüket ért kritikákról azt mondta,

Közép-Európában bimbózófélben van egy történelmi perspektívában fantasztikus lehetőségeket magában hordozó együttműködés.

Véleménye szerint itt meg fogjuk tudni védeni az országunk szuverenitását és elkerülni a migrációt, míg nyugaton ez nem fog sikerülni, és ott már multikulti van, minden mindennel össze van keverve.

Most zajlik Közép-Európa újjászületése,

a következő 10 évben ez meg fog történni, ebben élünk - jelentette ki, hozzátéve, hogy persze ez időbe telik, de a folyamat halad.

"A mi pozíciónk betonszilárdságú, az övék, a politikai álláspont nem, mi nem tudunk engedni, az övékén lehetne változtatni" - jelentette ki a jogállamisági ügyet illető eltérő álláspontokkal kapcsolatban.

"Biztos voltak olyanok, akik azt gondolták, olyan nyomást helyeznek ránk, amitől megváltoztatjuk az álláspontunkat, de ők rosszul ismerték a kelet-európai országokat. Mások azt gondolták, pénzzel majd el lehet intézni ezt a dolgot, de ők sem ismerték a kelet-európaiakat, mert mi tudjuk, hogy a nemzeti szuverenitás és a szabadság mit jelent.

Biztosan tudjuk, hogy Soros György a markában tart bizonyos embereket Európában, de világossá kell tenni, hogy neki nem lehet szava Európa vezetésében"

- szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Brüsszelben csak az lehet a jelen szándékok szerint jogállam, amelyik beengedi a migránsokat. Ez Soros György javaslata, a német uniós elnökségnek nem lett volna szabad engednie az ő, az Európai Parlamenten át kifejezett politikai nyomásának.

A brüsszeli diplomaták a magyar kormányfő meglátása szerint fordítva ülnek a lovon migráció-ügyben, mert azt gondolják, hogy a bevándorlás megoldás a problémára (Európa elöregedése, munkaerőhiány), holott a bevándorlás maga a probléma. "Mi még elkerülhetjük a migrációt, de Nyugaton már ráléptek erre az útra, nekik már nehezebb dolguk van. Ha a bevándorlók aránya eléri a 10-12 százalékot, akkor már az együttélésről kell beszélni és akkor engedni kell. De ez már az ő dolguk. Ők voltak korábban gyarmattartók, ami nyilván összefügg a bevándorlás kérdésével. De itt nincsenek migránsok, és amíg nemzeti kormányok vannak, nem is lesznek. (...) Magyarország a magyaroké, jobb lett volna, ha Európa az európaiaké marad" - fejtette ki Orbán Viktor.

Hozzátette: volt előttünk harmincegynéhány nemzedék, akik mind azért küzdöttek, több százezren meghaltak érte, hogy ez a föld a magyaroké legyen. Ezt nem lehet feladni egy csettintésre azzal, hogy persze, jöjjenek a migránsok, egy keresztény kultúrkörtől teljesen idegen embertömeg.

"Ne álljunk át a multikultira, örüljünk annak, hogy magyarok vagyunk, és adjuk át ezt a lehetőséget az unokáinknak. Ez egy kötelesség"

- fejtette ki.

Koronavírus

Két csatateret lát most Orbán Viktor: a kórházakban életeket mentenek, az iskolákban munkahelyeket (a szülők nem tudnak otthon maradni, dolgozniuk kell).

A kórházaknál nem lát egyelőre biztató jeleket.

Az adatoknál nincs jelentős változás, és összességében egyre többen vannak kórházban. "Most az operatív törzs üléséről jövök, és azt látom, hogy már a 9500 magasságában van ez a szám, tehát el fogjuk érni a tízezer kórházi ágyon fekvő beteg számot hamarosan."

Az egészségügy a nagy nyomás ellenére állni fogja a sarat, kórházi ágyból is van még a fenti szám mintegy másfélszerese. Jól teljesítenek az orvosok, a segítő medikusok, az egészségügybe vezényelt katonák és az átvezényelt orvosok és ápolók, utóbbik talán a legnagyobb teljesítményt adják, mert az otthonuktól távol dolgoznak - fejtette ki.

A felénél vagyunk a kijárási tilalomra vonatkozó időnek, két hét telt el a bevezetése óta, még ennyi van hátra, de ne adjuk fel, akkor sem, ha kényelmetlen és nehéz, mert a második fele ugyanolyan fontos a sikerhez – figyelemztetett.

Az egészségügyben és az iskolákban dolgozók után már elkezdték tesztelni az óvodákban és a szociális intézményekben dolgzókat is. Orbán Viktor csütörtökön részt vett egy antitest-teszten, olyan mintavételen, amilyen ebben az akcióban zajlik. Azt látta, hogy néhány tanár valóban nem vállalja a tesztet, de ők kevesen vannak.

Az operatív törzs úgy döntött péntek reggel, hogy

elindul a jövő héten még egy kör ebből az ágazati tesztelésből.

A fiatal medikusok, akik segítenek a tesztelésben, "nagyon helyesek, romlatlanok, a jót keresik az életben, és most megsegítik az embertársaikat" - mondta a kormányfő. Hozzátette: ahol ő járt, ott minden rendelkezésre állt, járművek, védőfelszerelés, teszteszközök, ebédre a hideg csomag - az egész légkör bajtársias és szeretetteljes volt Bicske környékén.

Az országos oltásra 13 ezer helyszínt jelöltek ki a két kormányzati oltási terv közül az egyikben. A másik arra vonatkozik, hogy előbb még, december-január környékére, azt kell majd eldönteni, kik kapjanak először vakcinát a veszélyeztetettek közül. Emellett azt is tudni szeretnék, hogy egyáltalán mennyien akarják beoltatni magukat, mert egyelőre nincs pontos adat erről.

"Ezért – talán már a jövő héten – elindul egy akció és minden magyar előjegyzésbe vetetheti magát, hogy tudjuk, mennyi magyar kéri az oltást. Regisztrálni online és levélben lehet majd,

így képünk lesz arról, hogy mennyien kérnek oltást, illetve a feliratkozók az elsők közé kerülhetnek."

Karácsony és síelés

Az osztrákok mentenék a szezont, az olaszok nem engednék a síelést. Orbán Viktor megismételte, hogy itthon

olyan szabályok lesznek, hogy a magyarok nem fognak tudni külföldre menni síelni, vagy ha ha elmennek, akkor hazatéréskor szigorú ellenőrzés és komoly karanténkövetkezmények lesznek,

mert a síeléseken voltak a fertőzés terjedésének egyik kiemelkedően veszélyes, bizonyított terjesztői, gócpontjai.

Csak 8-10 nap múlva dönt a kormány arról, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek karácsonykor - zárta az elmondottakat Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×