eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Év végére érkezhet az első koronavírus elleni vakcina Magyarországra a miniszterelnök szerint - a nap hírei

Egy nap alatt újabb 65 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe. Újra bevezetné a digitális oktatási rendet a középiskolákban a Liga Szakszervezeti szövetség..

December végére, január elejére megérkezik az első koronavírus elleni vakcina – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: 7 országgal van szerződése Magyarországnak, így 3 vakcina is rendelkezésre áll majd. Hozzátette: áprilisra tehető a járvány elleni tömeges oltás.

Egy nap alatt újabb 3.286 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 65 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 51.761 nőtt. 3.753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Fokozott óvatosságot kért a hétvégi temetői látogatások alkalmával a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján megismételte: aki nem érzi jól magát, ne menjen közösségbe. Az InfoRádió kérdésére elmondta: szükség esetén további egészségügyi intézményeket vonnak be a Covid-betegek ellátásába.

Minden negyedik PCR-tesztet végző vállalkozásnál talált szabálytalanságot a fogyasztóvédelem az országos vizsgálaton. Schanda Tamás innovációs miniszterhelyettes elmondta: az árazást figyelték, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatást és átláthatóságot.

A koronavírus-járvány miatt digitális oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatás egyes területein a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége. Azt javasolják, hogy az őszi szünet utáni első tanítási naptól az összes középiskola álljon át online oktatásra, emellett azok a felső tagozatos általános iskolai osztályok, ahol megjelent a fertőzés.

Magyarország 200 egészségügyi dolgozóval segíti a szlovákiai országos tesztelési programot. Szlovákiában a hétvégén a tervek szerint a teljes, ötmilliót meghaladó lakosságot letesztelik.

Ukrajna a koronavírus szempontjából kockázatos országnak minősítette Magyarországot, így az innen érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk. Az országban közben egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma nyolcezer fölé emelkedett, a halottaké pedig átlépte a hétezret.

Augusztusban 391.600 forint volt a bruttó átlagkereset, 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: a 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5 százalékkal emelkedtek augusztusban éves alapon.

Ismét a kata 2021-től hatályos szigorításának eltörlését kéri a kormánytól a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és 10 másik vállalkozói érdekképviselet. Nagy Elek, a köztestület elnöke levélben kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét: hívja össze a szervezet elnökségét. Korábban ugyanis Parragh László nem kérte az elnökség állásfoglalását javaslata benyújtásakor, amivel megsértette az alapszabályt.

Megjelent a közbeszerzési kiírás a Déli Körvasút bővítés kivitelezésére. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a Déli pályaudvar már nem tud több vonatot fogadni, ezért a dunántúli elővárosi járatok egy része a körvasúton halad majd tovább Hatvan, Gödöllő, Monor, Gyömrő felé.

November 11-éig online kérdőívben várja a budapestiek véleményét a Nagykörút jövőjéről a fővárosi önkormányzat. A városvezetés a válaszok alapján alakítja majd ki a Nagykörút megújítására vonatkozó koncepciót.

Ukrajnában kezdeményezte az egész alkotmánybíróság elbocsátását az államfő. A testület a napokban megvonta a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség jogát arra, hogy ellenőrizhesse az állami tisztségviselők vagyonnyilatkozatait, és szabálytalanság esetén megakadályozza hivatalba lépésüket. A határozat éles bírálatokat váltott ki.

Franciaországban további terrortámadásoktól tart a belügyminiszter. Nizzában csütörtökön egy tunéziai férfi halálra késelt 3 embert. A korábbi brutális tanárgyilkosság, és a nizzai eset után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. Emmanuel Macron államfő ígéretet tett a fontos imahelyek megvédésére.

A törökországi Izmirben az eddigi adatok alapján 12 ember vesztette életét, és több mint 400 megsérült az Égei-tenger térségében bekövetkezett földrengésben. A kialakult szökőár elöntötte a város egyik negyedét. A katasztrófa a görögországi Számosz szigetén két ember életét követelte és ott is utcákat öntött el az ár.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×