INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

operatív törzs

koronavírus

müller cecília

Koronavírustesztek: jogsértés minden negyedik magánszolgáltatónál

Koronavírustesztek: jogsértés minden negyedik magánszolgáltatónál

Infostart

Nyolcvanegy, hatósági áras PCR-tesztet kínáló egészségügyi vállalkozást ellenőrzött a fogyasztóvédelem az országban, és húsz esetben tapasztalt problémát – derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, és emelkedik a kiszabható bírságok összege is. A határzár november 30-ig érvényben marad.

Az ITM kezdeményezésére országos fogyasztóvédelmi akció indult a koronavírustesztek árazásának ellenőrzésére – jelentette be Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese. A szeptember 21-én elrendelt 19 500 forintos hatósági ár bevezetése után a szolgáltatók eltérően alakították ki az árpolitikájukat, és közbe az igény is megnövekedett. A vizsgálatok során az ár alkalmazását és feltüntetését is ellenőrizték, illetve azt is, hogy tételes tájékoztatást kapnak-e az ügyfelek.

Budapesten még zajlik az ellenőrzés, a 19 megyében már végeztek, 81 vállalkozást ellenőriztek, húsz esetben tapasztaltak valamilyen problémát, tehát minden negyedik jogsértően járt el. Összesen 240 ellenőrzést végeztek, 29 esetben észleltek jogsértést. 100 honlapot néztek át , 14 esetben találtak problémát. 83 telefonos ellenőrzés esetében háromszor tapasztaltak hibát.

A húsz jogsértő szolgáltató közül 14 ellen 17 eljárás indult. Egy részük együttműködő volt, ellenük nem kezdeményeztek fogyasztóvédelmi eljárást. Három esetben viszont már bírságot is ki kellett szabni, mert vagy nem érhetők el a tesztek 19 500 forintért, vagy nem egyértelmű az árazásuk.

Óvatosan a temetőlátogatás idején is

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a csütörtöki adatokat Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A mindenszentek és a halottak napján azt kérik, hogy aki tüneteket észlel magán, ne menjen a temetőbe, otthon gyújtson gyertyát. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, érdemes kevéssé frekventált időpontba a temetőbe menni, ha kell, akkor szabadtéren is érdemes maszkot viselni – mondta a szakember.

A temetők fenntartóitól pedig azt kérik, hogy fokozottan takarítsák és fertőtlenítsék a sírkert sűrűn látogatott részeit, például a mosdókat.

Hétfőtől további szigor

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A vendéglátóhelyeken is maszkot kell majd hordani, az étkezés idejét kivéve – emelte ki. Szigorodtak a rendőrség által kiszabható szankciók is. Aki a védelmi szabályokat megszegi, szabálysértést követ el – figyelmeztetett Kiss Róbert.

Mindenszentek és halottak napja idején megerősítik a rendőri jelenlétet a temetőkben és azok környékén, kiemelten ellenőrizni fogják a maszkviselési szabályok betartását is.

A teljes határzárat november 30-ig meghosszabbította a kormány, 128 határátlépési pont közül tíz helyen engedik a tranzitforgalmat, a teherforgalmat pedig öt átkelőn. A tranzitszabályok megszegése miatt csütörtökön 43 esetben intézkedtek, 42 esetben bírságot szabtak ki.

A védelmi intézkedések megszegése miatt 86 rendőri intézkedésre volt szükség az elmúlt 24 órában. Ebből 16 történt tömegközlekedési eszközökön. A kereskedelmi üzletekben 70 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki, 11 embert feljelentettek.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök 12 675 hatósági karantént ellenőriztek a helyszínen, 3718 esetben rendeltek el karantént, és jelenleg 26 396 hatósági karantén van hatályban.

Kérdések

Milyen károkat okozhatnak az oltásellenesek?

Nagy károkat okoznak az álhírek, hazugságok terjesztői, különösen ebben a pandémiás időszakban.

A növekvő betegszám miatt növelik-e a bevont intézmények körét?

Ahogyan szükséges, további kórházakat és szakembereket vonnak be az ellátásba.

Szabad-e az egyszer használatos maszkot tartósan használni?

Az egyszer használatos maszkok egyszer használatosak,. A textilmaszkok mosás és vasalás után újra használhatók.

Az influenzaoltásnál van-e oltási sorrend?

A kockázati csoportok felsorolását megkapják a háziorvosok, de a vakcinaellátás folyamatos.

Változott-e a belépési szabályozás magyar állampolgárok esetében?

A karantén elrendelésének a szabályai megváltoztak, de a beutazás szabályai nem. Az üzleti utak esetében nincs karantén, és aki hat hónapnál nem régebbi igazolással rendelkezik arról, hogy felgyógyult a koronavírus-betegségből, korlátozás nélkül utazhat be az országba.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018