INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

szfe

blokád

hallgató

vidnyánszky attila

novák emil

zalán jános

Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Újabb intézményt vettek blokád alá a színművészetis diákok

Infostart

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezúttal az egyetem Film-, és Médiaintézetét foglalták el.

A hallgatók csütörtök reggeli közleményéből kiderül, tetteiket az alábbiakkal indokolják:

„A diákok a leköszönő vezetőség lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest (Novák Emil filmrendező és Zalán János színész, producer – szerk. megjegyz.). Vezetőségük búcsúztatása után éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, mely során szavazással döntöttek arról, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá veszik az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Őrséget állítottak, a kapun csak az Egyetem polgárai léphetnek be” – fogalmaznak.

A 24.hu kiemeli, miután a diákok éjjel a Szentkirályi utcai épület elé is őrséget állítottak, innentől fogva sem a Színház- és Filmművészeti Egyetem, sem a Film- és Médiaintézet épületeibe nincs bejárása az el nem ismert kuratórium által hivatalba helyezett személyeknek.

„Követeléseikből továbbra sem engednek a hallgatók

– amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, az épületek blokádját fenntartják. A mai naptól az egyetemi dolgozók sztrájkja is erősíti a teljes egyetemi polgárság autonómiáért folytatott küzdelmét.”

Mint arról az Infostart beszámolt, az elmúlt nap az új kancellárt sem engedték be a hallgatók a Vas utcai épületbe.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018