eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Operatív törzs - Október elsejétől kötelező a lázmérés az iskolába belépés előtt

A határérték 37,8 fok, akinek a második mérés után is ennél magasabb a hőmérséklete, azt hazaküldik - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese kezdte, megerősítette, hogy a kormány ma tárgyal a határzár meghosszabbításáról.

Szlovéniába a belépésre nincs szüksége negatív tesztre azoknak, akik mezőgazdasági munkát végezni mennek mert a határ túloldalán földjük van, illetve az ingázóknak.

Az elmúlt 24 óra rendészeti adatairól elmondta, hogy ismét több esetben kellett fellépni olyan személyek ellen, akik a tömegközlekedési eszközökön nem viseltek maszkot. Folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, több mint 12 ezer ilyen ellenőrzést hajtottak végre.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adataival kezdte: 894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 8 beteg. Az elhunytak életkora 54 és 78 év között van, jellemzően szív-és érrendszeri megbetegedésben illetve daganatos betegségben szenvedtek.

773 főt ápolnak a járvány miatt kórházban, náluk középsúlyos vagy súlyos tüneteket okoz a megbetegedés. 54 fő van lélegeztetőgépen. Ezek az adatok nem kedvezőek, a kórházban ápoltak aránya növekszik - tette hozzá Müller Cecília.

30 óvodában és 6 iskolában rendeltek el átmeneti szünetet a megbetegedek miatt. Naponta 10-12 ezerrel növekszik a laboratóriumi vizsgálatok száma, mindenkinél elvégzik a vizsgálatot, akinek tünete van.

Látható, hogy a környező országokban is növekszik a megbetegedések száma, szigorításokat vezetnek be.

Október elsejétől kötelező a hőmérőzés

Csütörtöktől elkezdődik a testhőmérséklet mérése az oktatási intézményekbe belépés előtt, a határérték 37,8 fok, akinek a második mérésnél is ennél magasabb a hőmérséklete, azt hazaküldik. A méréshez szükséges eszközöket kiszállítják illetve már ki is szállították.

Védjük az időseket, figyeljünk egymásra

Az idősek világnapja előtt az idősek, mint a járványnak leginkább kitettek fokozott védelmére hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy a generációknak együtt kell működniük a járvány leküzdése érdekében, az időseket pedig arra kérte, hogy figyeljenek magukra, tudatosabban intézzék a tennivalóikat, tartsák be a védekezés szempontjából elemi intézkedéseket, a maszkhasználatot, a kézmosását. Ha valamiben hiányt szenvednek, kérjenek segítséget.

Jönnek a kérdések, Müller Cecília válaszol.

Kötelező lesz a maszk az edzőtermekben?

Nem tervezik a maszkviselés kötelezővé tételét a sportklubokban, edzőtermekben. Fertőtleníteni kell és amikor az időjárás engedi inkább a szabadban sportolni.

Mi történik, ha egyszerre kapjuk el az influenzát és a koronavírust?

Erre nem lehet pontos választ adni. Két különböző vírusról van szó, de mindkettő célszerve a felső és az alsó légutak, a koronavírus azonban minden szervet megbetegíthet, az erek belső falán okoz gyulladást. Amit meg lehet előzni, azt meg kell előzni.

Október második felétől elérhető a szezonális influenza elleni oltás az háziorvosoknál

- hangsúlyozta Müller Cecília. Érdemes beadatni, megelőzni, hogy valaki mindkét betegséget, vírust elkapja.

Hogyan térhet vissza a karanténból a gyermek a közösségbe?

Külön kell választani a tünetes, a tünetmentes illetve a kontakt eseteket. A tünetes gyermek esetében kéri a közösség, az intézmény a negatív tesztet, tünetmentes gyermeknél és kontaktszemélynél 10 nap után teszt nélkül visszatérhet a gyermek a közösségbe.

Hogyan számolták ki a reprodukciós szám csökkenését?

Mindig a járványügyi adatok, a laboratóriumi vizsgálatok és a betegszámok alapján számítják ki a járványügyi szakemberek a reprodukciós számot.

Nagy óvatossággal és kellő bölcsességgel kell a családi, baráti rendezvényeket megszervezni és betartani a higiénés szabályokat. Azt kell szem előtt tartani, hogy egészségesen menjenek az emberek ezekbe a közösségekbe. Óvatosságra és bölcsességre intek mindenkit - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×