INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

koronavírus

allergia

tünetek

Parlagfű egy XIII. kerületi telken, ahol a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület bejárást tartott. Jelenleg 20 milliárd forintot fordítanak csak a parlagfű okozta allergia tüneteit csillapító gyógyszerekre, ennek kétszeresét a kezelésre, és táppénzre. A tünetek minden harmadik embert érintenek, az allergiások száma rohamosan nőtt az elmúlt években. Az erősen fertőzött terület nagysága meghaladja a 700 ezer hektárt.

Így döntheti el, hogy allergia vagy koronavírus kínozza

Infostart / InfoRádió - Domanits András

Bár az allergia is okozhat hasonló tüneteket, mint a koronavírus, mégis megkülönböztethető a két tünetegyüttes – mondta Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus az InfoRádióban.

Az allergiaszezon egyáltalán nem ért véget, a mostani helyzet pedig tragikusan rossz – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus.

A parlagfűnek naptár szerint már minimális pollenszámának illene lenni, bár szeptember végéig még előfordul a levegőben,

most azonban extrém magasak a parlagfűpollenszámok,

és mindenkinek, akire erre érzékeny, kifejezett tünetei vannak.

Mindez a szakértő szerint azt mutatja, hogy az időjárásunk annyira változékony, hogy kiszámíthatatlanná vált, meddig tart a pollenszezon. Korábban legalább nagyjából megbecsülhette a laikus is, hogy mikor ér véget, mostanra azonban sem a pollenszezon hosszára, sem a pollenkoncentráció szintjére nem lehet előre következtetni az időjárás alapján.

"Amíg az időjárás nem változik, eső, és hideg szél nélkül esélyünk sincsen, hogy a pollenek a levegőből eltűnjenek" – mondta Nékám Kristóf. Ráadásul a kültéri gombák koncentrációja is magas. Ez azért fontos, mert bár ritkábban esik szó ezekről, társallergizálóként, társtünetkeltőként betöltött szerepük jelentős.

Az allergiaszezon és a koronavírus-járvány közepén nem mellékes az sem, hogy ha valakinek tünetei vannak, honnan tudhatja, hogy melyik betegséggel kénytelen szembenézni., bár az allergológus szerint az sem lenne extrém ritkaság, ha a kettő együtt jelentkezne.

"Ha valakinek bármilyen orrtünete van, vagy esetleg asztma típusú légzése magas pollenszám idején, és egyébként korábban is volt már allergiás tünete, az inkább pollenallergiára utal. Az allergiásoknak sose szokott lázuk lenni, ami szintén választóvonal, továbbá azt a típusú levertséget, amit a koronavírus jellemző tüneteként leírnak, az allergiások nem nagyon érzik – mondta Nékám Kristóf. – A Covid ehhez képest erősebb tüneteket okoz, és leverő hatását figyelembe véve sokkal rosszabb, mintha valaki allergiás lenne" – tette hozzá az allergológus.

A pollenallergia 4-5 éves korban jelentkezhet először,

korábban azért nem, mert az immunrendszer allergiás reaktivitása még nem fejlődik ki – mondta Nékám Kristóf azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb kisgyermeket az egyszerűség kedvéért, járványvédelmi megfontolásokból kis orrfolyással is hazaküldenek most az óvodákból és az iskolákból a koronavírus járvány miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Allergia vs COVID
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018