eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Parlagfű egy XIII. kerületi telken, ahol a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület bejárást tartott. Jelenleg 20 milliárd forintot fordítanak csak a parlagfű okozta allergia tüneteit csillapító gyógyszerekre, ennek kétszeresét a kezelésre, és táppénzre. A tünetek minden harmadik embert érintenek, az allergiások száma rohamosan nőtt az elmúlt években. Az erősen fertőzött terület nagysága meghaladja a 700 ezer hektárt.
Nyitókép: Mohai Balázs

Így döntheti el, hogy allergia vagy koronavírus kínozza

Bár az allergia is okozhat hasonló tüneteket, mint a koronavírus, mégis megkülönböztethető a két tünetegyüttes – mondta Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus az InfoRádióban.

Az allergiaszezon egyáltalán nem ért véget, a mostani helyzet pedig tragikusan rossz – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus.

A parlagfűnek naptár szerint már minimális pollenszámának illene lenni, bár szeptember végéig még előfordul a levegőben,

most azonban extrém magasak a parlagfűpollenszámok,

és mindenkinek, akire erre érzékeny, kifejezett tünetei vannak.

Mindez a szakértő szerint azt mutatja, hogy az időjárásunk annyira változékony, hogy kiszámíthatatlanná vált, meddig tart a pollenszezon. Korábban legalább nagyjából megbecsülhette a laikus is, hogy mikor ér véget, mostanra azonban sem a pollenszezon hosszára, sem a pollenkoncentráció szintjére nem lehet előre következtetni az időjárás alapján.

"Amíg az időjárás nem változik, eső, és hideg szél nélkül esélyünk sincsen, hogy a pollenek a levegőből eltűnjenek" – mondta Nékám Kristóf. Ráadásul a kültéri gombák koncentrációja is magas. Ez azért fontos, mert bár ritkábban esik szó ezekről, társallergizálóként, társtünetkeltőként betöltött szerepük jelentős.

Az allergiaszezon és a koronavírus-járvány közepén nem mellékes az sem, hogy ha valakinek tünetei vannak, honnan tudhatja, hogy melyik betegséggel kénytelen szembenézni., bár az allergológus szerint az sem lenne extrém ritkaság, ha a kettő együtt jelentkezne.

"Ha valakinek bármilyen orrtünete van, vagy esetleg asztma típusú légzése magas pollenszám idején, és egyébként korábban is volt már allergiás tünete, az inkább pollenallergiára utal. Az allergiásoknak sose szokott lázuk lenni, ami szintén választóvonal, továbbá azt a típusú levertséget, amit a koronavírus jellemző tüneteként leírnak, az allergiások nem nagyon érzik – mondta Nékám Kristóf. – A Covid ehhez képest erősebb tüneteket okoz, és leverő hatását figyelembe véve sokkal rosszabb, mintha valaki allergiás lenne" – tette hozzá az allergológus.

A pollenallergia 4-5 éves korban jelentkezhet először,

korábban azért nem, mert az immunrendszer allergiás reaktivitása még nem fejlődik ki – mondta Nékám Kristóf azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb kisgyermeket az egyszerűség kedvéért, járványvédelmi megfontolásokból kis orrfolyással is hazaküldenek most az óvodákból és az iskolákból a koronavírus járvány miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×