INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

oktatás

tanár

tanárhiány

psz

szabó éva

iskola

óvoda

Egy általános iskolás a házi feladatát csinálja budapesti otthonában 2020. március 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint.

PSZ: "így nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket"

Szabó Zsuzsa érdek-képviseleti elnök szerint a szaktárca egy új rendelete csak abban segít az intézményeknek, hogy a tanárhiányt elfedjék.

Hibás lépésnek, tüneti kezelés tartja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, hogy egy kormányrendelet alternatív lehetőségeket kínálva lehetővé teszi az üres pedagógus- és óvodapedagógus-álláshelyek betöltését. Szabó Zsuzsa hozzátette, hogy az intézményvezetők már eddig is éltek ilyen kényszermegoldásokkal, ez az irány azonban a minőség további romlásához vezet.

"Semmi más nem történt ezzel a rendelettel, mint hogy

legalizálja a tárca azokat a tevékenységeket, amelyekkel az intézmények lefedték a pedagógushiányt.

Évek óta hangoztatjuk, hogy nem ez a megoldás, hanem emelni kell a béreket, javítani kell az élet- és munkakörülményeket, csökkentei a munkaterheket és a légkört vonzóvá tenni. Ha ezekben nem történik változás, nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeinket" - sorolta.

Azt nem tudta megmondani, hány emberrel "fedik le" az intézmények a hiányzó álláshelyeket, de abban biztos, hogy egy-egy intézményben halmozottan jelenhetnek meg, csak épp a helyettesítések miatt ez nem látszik, nem derül ki. Viszont nagyon fontosnak tartaná, hogy a gyerekeket csak szakemberek tanítsák, ugyanis az ő életútjukat nagyban meghatározza, hogy megkapják a megalapozott szakmai tudást.

Szabó Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy

1996 óta csak és kizárólag felsőfokú végzettséggel lehetett valaki óvodapedagógus, a rendelettel viszont egy sokkal korábbi állapotra áll vissza a köznevelés.

"Azt mondja a rendelet, hogy az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy közvetlenül is elláthat olyan feladatokat, amelyeket eddig csak óvodapedagógus végezhetett. Ebben az életkorban különösen is fontos a minta, a példaadás" - nyomatékosította.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

PSZ, Szabó Zsuzsa a tanárhiány elfedéséről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018