eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter ismét a fehérorosz helyzetről és a magyar álláspontról beszélt

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, "mi is a lengyel álláspontot támogatjuk" Fehéroroszország esetében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton azt mondta, hogy Fehéroroszországban - nemzetközi megfigyelők részvételével - meg kell ismételni az elnökválasztást.

Szijjártó Péter hétfőn azt írta: "minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán". Emlékeztetett: hétfő reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván tárcavezetővel beszélt, majd egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt telefonon.

Szijjártó Péter kiemelte: a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, "mi is a lengyel álláspontot támogatjuk", különös tekintettel a Fehéroroszországban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

Európa hitelessége ma a fehéroroszok szabadságtörekvései kapcsán vállalt szerepén múlik

- ezt már Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel miniszter jelentette ki hétfőn. Lengyelország és a három balti ország elnökei pedig újból a fehéroroszországi párbeszéd elindítására szólítottak fel.

Szymanski az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel hétfői bejelentésére reagált, miszerint szerdán az uniós tagállamok vezetői videokonferencia formájában rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válság miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×