eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nulla kamatozású hitelhez juthatnak szeptembertől a turisztikai szektor vállalkozásai - a nap hírei

21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, meghalt egy 50 éves férfi. Csaknem 9 ezren vettek részt az idei Balaton-átúszáson.

Szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül a Széchenyi Kártya Program, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arról beszélt: a Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabadfelhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak. Guller Zoltán hozzátette: az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot.

Szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul a tárca kezdeményezésére. Ma kezdődött az anyatejjel szoptatás hete, amikor erre világszerte felhívják a figyelmet a csecsemők érdekében. Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Facebook-oldalára feltöltött videóban kiemelte: a kormány minden eszközzel segíteni kíván abban, hogy minden édesanya, aki szeretné, anyatejjel tudja táplálni a gyermekét.

21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4526-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy 50 éves krónikus beteg férfi, így az elhunytak száma 597-re emelkedett, 3364-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 565. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív teszt esetén teheti meg, amelyet szombattól saját költségén kell elvégeztetnie.

A világon több mint 17 és fél millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma megközelíti a 680 ezret, a gyógyultaké pedig több mint 10 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább. Európában több országban ismét korlátozásokat vezettek be az erősödő járvány terjedésének megakadályozására.

Romániában több mint 1200 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt napon, de - az ismert aktív fertőzöttek folyamatosan növekvő számától eltekintve - nem dőltek meg a korábbi negatív csúcsok. Az összesítés szerint második napja enyhe csökkenést mutatott a napi fertőzésszám. Az utóbbi 24 órában további 36 koronavírusos beteg halt meg: ez viszont csaknem 45 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Kifogásolt 16 település levegője a magas ózon koncentráció miatt - olvasható a tisztifőorvosi Facebook-oldalon. Az érintett települések között van például Budapest, Veszprém, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Esztergom, Vác, Kecskemét, Eger és Debrecen. A gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak.

Összesen tizenkét ember letartóztatását indítványozta a Pest Megyei Főügyészség az érdi tömegverekedés ügyében. Az egyik érdi benzinkúton csütörtök este történt verekedésben egy ember meghalt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte: Fejér és Pest megyei családok csaptak össze, egy érdi férfi halt meg, és a tömegverekedésben ketten életveszélyesen, hárman súlyosan megsérültek.

Összesen 8907-en vettek részt az idei Balaton-átúszáson. Közülük ezren az első alkalommal meghirdetett fél-távot vállalták. A legidősebb célba érkező egy 83 éves férfi volt. Az 5200 méteres,Révfülöp és Balatonboglár közötti távot Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte. A 23 éves világbajnok 57 perc alatt teljesítette a távot. A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb.

Üzembe helyezték az Egyesült Arab Emírségek első atomerőmű-reaktorát. Ezzel az ország az első olyan arab állam, amely gazdasági célú nukleáris energiát állít elő. Az Abu-Dhabi nyugati részén épített atomerőműben a tervek szerint összesen négy reaktorblokkot alakítanak ki, amelyek az állam energiaszükségletének negyedét tudják majd a jövőben fedezni az ígéretek szerint káros anyagok kibocsátása nélkül.

Betiltja a kínai tulajdonú TikTok videómegosztót az Egyesült Államokban az amerikai elnök. Az oldalnak csaknem egymilliárd felhasználója van világszerte. Nemzetbiztonsági aggodalmak miatt a TikTok régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×