eur:
389.42
usd:
361.89
bux:
68653.63
2024. május 7. kedd Gizella

Életbe léphet a kata módosítása - a nap hírei

Életbe lép a kata módosítása, miután az államfő kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt. Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése. 13-mal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, újabb haláleset nem történt. A nap legfontosabb hírei július 13-án.

Életbe léphet a kata-módosítás, miután a köztársasági elnök kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt.Az elmúlt napokban három szervezet is kérte, hogy küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a törvényt, mert szerintük a módosítás túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra. Áder János ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a törvénymódosítás egy jogszabályi kiskaput zár be.

Közép-Európa megerősítése szempontjából kritikus fontosságúnak nevezte Andrzej Duda elnökválasztási győzelmét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelét. A lengyel elnökválasztáson Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje a voksok 51,2 százalékát szerezte meg, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski a szavazatok 48,7 százalékát.

Folyamatosan nő a repülőtéri forgalom, de még mindig csak a töredéke a járvány előttinek. Júniusban csaknem 85 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez négyszerese a májusinak. Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: jelenleg 16 légitársaság 92 úticélja érhető el.

A kivitelezési szerződés hatályba lépésével megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a projekt megvalósítását irányító vállalatokkal tartott ülésen elmondta, hogy az előkészületek ütemterv szerint haladnak és a beruházás várhatóan 2025-re elkészülhet.

Bízik a tanév hagyományos elkezdésében a köznevelési államtitkár, de szerinte a koronavírus-járvány miatt fel kell készülni egy újabb digitális oktatás lehetőségére is. Maruzsa Zoltán a Kossuth Rádióban azt mondta: a tanév kezdetéig az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján vizsgálják, milyen új technológiai megoldásokat lehet használni, ha újra otthoni oktatás lesz.

A kormány célja, hogy szeptember végére megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - jelentette ki az igazságügyi miniszter.Varga Judit Veszprémben beszélt, 10 büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyának közös átadórendezvényén.

Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban. A gyártás augusztus 17-e és 23-a között szünetel majd, kihasználva a nemzeti ünnep körüli hosszú hétvégét. A cég közölte, hogy a döntésben figyelembe vették a munkatársak eddigi szabadságtervezési igényeit, másrészt ezeken a napokon karbantartási munkálatokat végeznek majd.

Újabb 13 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 4.447-re nőtt a magyarországi igazolt fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így továbbra is 595 halálos áldozata van a kórnak. Az aktív fertőzöttek száma 579.

Már csaknem 13 millióan fertőződtek meg a koronavírussal szerte a világon. A halálos áldozatok száma eléri majdnem az 570 ezret, a gyógyultaké pedig a 7 millió 100 ezret. A legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×