eur:
394.96
usd:
363.46
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Életbe léphet a kata módosítása - a nap hírei

Életbe lép a kata módosítása, miután az államfő kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt. Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése. 13-mal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, újabb haláleset nem történt. A nap legfontosabb hírei július 13-án.

Életbe léphet a kata-módosítás, miután a köztársasági elnök kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt.Az elmúlt napokban három szervezet is kérte, hogy küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a törvényt, mert szerintük a módosítás túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra. Áder János ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a törvénymódosítás egy jogszabályi kiskaput zár be.

Közép-Európa megerősítése szempontjából kritikus fontosságúnak nevezte Andrzej Duda elnökválasztási győzelmét a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelét. A lengyel elnökválasztáson Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje a voksok 51,2 százalékát szerezte meg, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski a szavazatok 48,7 százalékát.

Folyamatosan nő a repülőtéri forgalom, de még mindig csak a töredéke a járvány előttinek. Júniusban csaknem 85 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ez négyszerese a májusinak. Valentinyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: jelenleg 16 légitársaság 92 úticélja érhető el.

A kivitelezési szerződés hatályba lépésével megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a projekt megvalósítását irányító vállalatokkal tartott ülésen elmondta, hogy az előkészületek ütemterv szerint haladnak és a beruházás várhatóan 2025-re elkészülhet.

Bízik a tanév hagyományos elkezdésében a köznevelési államtitkár, de szerinte a koronavírus-járvány miatt fel kell készülni egy újabb digitális oktatás lehetőségére is. Maruzsa Zoltán a Kossuth Rádióban azt mondta: a tanév kezdetéig az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján vizsgálják, milyen új technológiai megoldásokat lehet használni, ha újra otthoni oktatás lesz.

A kormány célja, hogy szeptember végére megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - jelentette ki az igazságügyi miniszter.Varga Judit Veszprémben beszélt, 10 büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyának közös átadórendezvényén.

Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban. A gyártás augusztus 17-e és 23-a között szünetel majd, kihasználva a nemzeti ünnep körüli hosszú hétvégét. A cég közölte, hogy a döntésben figyelembe vették a munkatársak eddigi szabadságtervezési igényeit, másrészt ezeken a napokon karbantartási munkálatokat végeznek majd.

Újabb 13 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 4.447-re nőtt a magyarországi igazolt fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így továbbra is 595 halálos áldozata van a kórnak. Az aktív fertőzöttek száma 579.

Már csaknem 13 millióan fertőződtek meg a koronavírussal szerte a világon. A halálos áldozatok száma eléri majdnem az 570 ezret, a gyógyultaké pedig a 7 millió 100 ezret. A legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×