eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyar lakosság kevesebb mint egy százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen - a nap hírei

Nem ért egyet a kisvállalkozások tételes adójának módosításával a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét Németország. A magyar lakosság kevesebb mint egy százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen május közepéig.

A magyar lakosság kevesebb mint egy százaléka, valamivel több mint 56 ezer ember eshetett át a koronavírus-fertőzésen május közepéig - ez derült ki a reprezentatív vizsgálatból. A Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban közölte: a több mint tízezer PCR-tesztből mindössze 3 lett pozitív. Merkely Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsony adat nem zárja ki egy második hullám lehetőségét, de az főként más országokból behurcolt esetekből alakulhat ki.

Az új koronavírus-fertőzést 2 újabb embernél mutatták ki, 857 aktív fertőzött van az országban. 1 idős, krónikus beteg halt meg. A járvány kezdete óta összesen 4157 fertőzést igazoltak, 586 elhunyt volt koronavírusos. 2714 gyógyult embert tartanak számon.

A napokban 170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért –erősítette meg az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt is közölte, hogy a kormány korábbi döntése értelmében júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, ágazati szakmai pótlékként.

A kormány vállalása szerint 2022-re 70 ezerre nőhet a bölcsődei férőhelyek száma – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az egy éve indult családvédelmi akcióterv egyik pontjaként 2010-hez képest négyszer annyi, 1100 településen lesz majd bölcsődei ellátás.

Már lehet jogegységi panaszt benyújtani a Kúriához, ha a peres fél szerint a Kúria joggyakorlatától eltérő döntés született az ügyében. Darák Péter, a bírósági szervezet elnöke elmondta: a panaszokat a 2012. január 1-je óta hozott kúriai döntésekkel szemben lehet benyújtani, azokat kilenctagú panasztanács bírálja el, amelyben minden kollégium képviselteti magát.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára együttműködésről, a főpolgármester az önkormányzatok ellehetetlenítéséről beszélt a közigazgatás napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen. Orbán Balázs azt mondta: jövőre a tervek szerint 16 százalékkal több forrás, összesen 857 milliárd forint jut a településeknek a központi költségvetésből. Karácsony Gergely ugyanakkor úgy vélte: a városokat nem sarcolni, hanem a válságkezelésben támogatni kell és a krízis kezelése az önkormányzatok nélkül, pláne ellenükre nem lehet sikeres.

Nem ért egyet a kisvállalkozások tételes adójának országgyűlés előtt levő módosításával a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A VOSZ szerint a KATA lényegét tenné tönkre, a valódi KATÁ-s vállalkozók számára pedig elviselhetetlen tehernövekedést jelentene az, ha 40 százalékos adóval sújtanák a megrendelő céget évi 3 millió forint feletti számlaösszegek esetén.

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a módosítást, amely az eddigieknél szélesebb körben biztosítana életjáradékot az olimpiai érmes özvegyének. Hende Csaba, a testület fideszes elnöke elmondta: a kivételes eljárásban tárgyalt javaslat célja a méltó gondoskodás a tragikusan elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor gyermekeiről.

Újra ad lakásrezsi támogatást a főváros a rászorulóknak. A távhő- vagy a víz-, csatorna- és szemétszállítási díj megfizetését segítő, éves szinten 24 ezer Ft összegű támogatásra azok a budapesti háztartások jogosultak, amelyek védendő fogyasztónak minősülnek.

Félbeszakadt a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése, amelyet jövő hétfőn folytatnak. A közgyűlést online tartják, az ügyrendi szavazások után nagy terhelés érte az MTA Titkárság webszervereit, ami lehetetlenné tette a további szavazásokat. Az elfogadott napirendet az MTA Közgyűlése a július 6-ára meghirdetett ülésnapján fogja megtárgyalni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát választotta elnökévé a Magyar Rektori Konferencia. Borhy László akadémikus mellett Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora lesz a szervezet társelnöke.

Meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG-ben Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója. A 4iG közleménye szerint a Jászai Gellért érdekeltségében lévő KZF Vagyonkezelő megvásárolja az Opus Global csaknem 10 és a Konzum Magántőkealap több mint 11 és fél százalékos részvénycsomagját. Az üzletember így 61,79 százalékra növeli részesedését az informatikai társaságban.

Átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét Németország Horvátországtól. Az elnökség programjában kiemelt helyen szerepel a hétéves költségvetés és a gazdasági helyreállítási alap mielőbbi elfogadása. Emellett a fontos feladatok között van a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai menekültügyi- és migrációs politika reformja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×