INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

honvédelem

magyar honvédség

koronavírus

A Kínából repülőgépen érkezett huszonnyolc raklapnyi orvosi védőeszköz lepakolását ellenőrzi egy katona a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának udvarán 2020. április 2-án. A kiszállítást Waberers-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) végezte.

Hatékonyan segít a honvédség a járvány idején

Infostart / MTI

171 évvel ezelőtt ezen a napon vették be a magyar honvédok Buda várát, ennek emlékére ünneplik a honvédelem napját. Ennek kapcsán a honvédek járvánnyal kapcsolatos feladatait is összegezték.

A magyarok békeidőben, veszélyhelyzetben, katasztrófák és világjárványok idején is számíthatnak a katonákra, akik életük árán is megvédik őket - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Németh Szilárd elmondta: "Azóta is büszkék vagyunk a magyar virtusra és a magyar katonákra" - fogalmazott, hozzátéve: örök hála és tisztelet a '48-as honvédoknak és Görgei Artúrnak. Köszönet és elismerés a mai Magyar Honvédségnek is, amely példamutató módon szolgálja a hazát, őrzi Magyarország függetlenségét, a békét, a magyar biztonságot és szabadságot - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország sikeresen küzdött le a koronavírus-járvány első szakaszát, abban kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is.

A katonák most szolgálatot adnak a rendőrökkel a déli határokon. Hermetikusan zárták a határt, így védték Európa és Magyarország biztonságát a koronavírus gócokból érkező migránsokkal szemben - mondta Németh Szilárd.

A honvédség munkája a koronavírus-járványban

  • A honvédelem napján, munkaszüneti napon is folytatták az idősotthonok fertőtlenítését, amit szintén egy munkaszüneti napon, húsvétvasárnap kezdtek. Mostanáig 982 idősotthonban segítették ily módon az ott lakók egészségének védelmét.
  • Emellett 13 megyében 51 kórház élén honvédtiszt szolgál kórházparancsnokként. Feladatuk a készlet- és eszközgazdálkodás, az információáramlás valamint az őrzés-védelem megszervezése és fenntartása - tette hozzá.
  • 17 helyőrségben járőröznek katonák a köztereken és a sikeres magyar-kínai légihíd útján beszerzett egészségügyi védőfelszereléseket és eszközöket tároló raktárakat is őrzik.
  • Továbbá a humanitárius korridorokon is segítik a katonák az átmenő személy- és teherforgalom biztonságát .
  • Mindezeken felül a honvédelmi irányító törzsek 105 helyen felügyelik a létfontosságú vállalatokat és a kritikus infrastruktúrát.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kitért arra, hogy a szakmai megbecsülés mellett igen fontos a katonák anyagi megbecsülése is. Emlékeztetett, hogy 2015 és 2019 között 50 százalékos béremelés volt ebben a szektorban, a múlt év végén pedig 500 ezer forint "fegyverpénzt" kaptak a katonák. Kiemelte még, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program a rendszerváltozás óta a legkomolyabb haderőfejlesztés.

  • A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat.
  • Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018