eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal kibővített ügyfélszolgálatának átadásán 2018. január 29-én.
Nyitókép: Rosta Tibor

Lázár János: ez egy jelentős mérföldkő

A mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon - közölte a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

Lázár János közleményében úgy fogalmazott, 2020. május 20-a újabb, jelentős mérföldkő a dohányzás elleni küzdelemben Európában, és különösen Magyarországon. A még 2014-ben elfogadott szabályozás értelmében szerdától az egész Európai Unióban megszűnt a mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány forgalmazásának lehetősége.

Mindez egy újabb lépése 2016-ban elindult szigorítási folyamatnak, amelynek célja a jellegzetes ízesítések miatt különösen a fiatalok, valamint a nők körében népszerű dohánytermékek visszaszorítása, és ezáltal a dohányzás további csökkentése.

Magyarországon azonban a kormány az uniós szabályoknál most is szigorúbb rendelkezéseket alkotott. Nemcsak a mentolos cigaretta és cigarettadohány, de az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható szerdától. A trafikokból eltűnnek az eddig nagyon keresett, sokféle ízesítést tartalmazó termékek, és már csak néhány terméktípus - például a szivar, szivarka - ízesítése marad megengedett.

Az elektronikus cigaretták ízesítésének tilalma Európában még nem általános -

Magyarország az első olyan EU-tagállamok között van, amelyik teljesen megtiltotta a nikotintartalmú e-cigaretták ízesítését.

Finnországban is hasonló tilalom érvényes, de ott a dohány ízesítésű e-cigaretta még forgalmazható. Korábban Magyarország szintén az európainál jóval szigorúbb rendelkezéseket alkotott akkor, amikor 2017 májusától valamennyi ízesített "kapszulás" cigaretta értékesítését megtiltotta.

Lázár János bízik benne, hogy a dohánytermékek és az e-cigaretták ízesítésének szinte teljes visszaszorítása tovább csökkenti majd a dohányzási kedvet Magyarországon, ahol a dohányzás okozta betegségek továbbra is vezető halálozási oknak számítanak.

A politikus leszögezte, változatlan célja a dohánytermékek fogyasztásának fokozatos csökkentése, és a füstmentes Magyarország megteremtése, melynek már a közeli jövőben is lesznek további eszközei, állomásai. Ezek között említette a fokozatos jövedékiadó-emelést vagy az egységes csomagolás kiterjesztését a legnépszerűbb dohánytermékekre.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×