INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

székely nemzeti tanács

európai unió

aláírásgyűjtés

petíció

Résztvevők a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésén Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2018. március 10-én.

Csütörtök éjfélig lehet még aláírni a Székely Nemzeti Tanács európai kezdeményezését

Infostart

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatóinak száma már elérhette az szükséges egymilliót, de még mindig várják a csatlakozókat az irdala.hu oldalon.

Csütörtök hajnalban már 820 ezernél tartott a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének hivatalos számlálója, Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerdán azt mondta, hogy 220 ezer papíron összegyűjtött aláírás a kezükben van, és sok helyről még ez után fog befutni hozzájuk a papír alapú.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének célja az, hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és az idén május 7-ig

egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból

ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel, az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson a témában. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke az M1-en hangsúlyozta, hogy a hajrá utolsó óráiban sem szabad lazítani és akkor sem késő támogatni a nemzeti régiók ügyét. Ez azért is fontos, mert a papír alapú aláírásoknál mindig van hibaszázalék a szabálytalan kitöltés miatt, vagyis fontos jóval az egymilliós minimum fölött aláírásokat gyűjteni.

A kezdeményezés részletei az alábbi linken megtekinthetők és ugyanitt a petció is aláírható: https://irdala.hu/

Nyitókép: Kátai Edit

Kapcsolódó hang

Írd alá mozgalom - Pesty László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018