eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: elhunyt az első, idősotthonban élő koronavírusos

Budapest góccá válhat - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatv törzs keddi tájékoztatóján.

Meghalt 9 beteg, és egy nap alatt 73-mal nőtt, így 817-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu kedd reggel. Az elhunyt 9 ember közül mindegyik idős volt és krónikus betegséggel küzdött. A koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma 47-re emelkedett. Az oldal adatai szerint 71-en már gyógyultan távoztak a kórházból, 15 ezren vannak hatósági házi karanténban, a mintavételek száma 23 746. A regisztrált fertőzöttek közül majdnem 500-an budapestien vagy Pest megyeiek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, "gyászos nap után vagyunk". A számok ismertetését követően közölte, továbbra is azok a betegek vannak súlyos lefolyásnak kitéve, akik krónikus betegségekkel szenvednek.

Az elmúlt napi halottak mind 61 és 92 közöttiek, közöttük idősotthoni ápolt is van

- mondta. Az eddigi intézkedések kiegészültek szigorúbb szabályokkal az idősotthonokban - tette hozzá. Kotta készült, hogy a fertőzöttek, akik az idősotthonokban maradnak, el legyen különítve. Aki tüneteket produkál, azonnal tesztelni is kell. A rendelkezésre álló egészségügyi személyzettől komolyabb munkát vár, és figyelmeztetett, hogy ezt figyelni az otthonok fenntartóinak felelőssége is.

A fővárosi adatokra utalva aláhúzta, nagy tömegeket érint Budapesten a járvány, illetve a főváros környékén, de az összes megyében bármely településen vannak fertőzöttek.

"Fokozottan tartsuk be a korábban hozott rendszabályokat, el kell vágni a fertőzés láncát, az időablakokat különös figyelemmel tartsák be! Ha ez a tendencia folytatódik, Budapet góccá válhat."

A dolgozók figyelmét arra hívta fel, hogy a munkába járáshoz ne tömegközlekedjenek, autózzanak inkább, illetve arra is, hogy

a 24 órás munkavégzés lehetősége arról szól, hogy kevesebb legyen a közeli kontaktus.

Köszöni a népegészségügyi szakembereknek is, akik "rengeteget dolgoznak", és most "óriási feladat vár rájuk".

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, 108 kórházban továbbra is dolgoznak a kórházparancsnokok, készletfelmérést hajtanak végre, így ma 9 kórházba szállítanak védőeszközöket, köztük "arcédő pajzsokat".

Közölte még, 122 ezer ellenőrzésen vannak túl a hatósági házi karanténban lévők, százakkal szemben már el kellett járni.

A román hatóságokkal egyeztetve időkorlátozást vezettek be Nagylaknál, este 9 és reggel 6 között lehet áthaladni ezen átkelőn. Belépésnél várakozás csak Röszkénél van.

166 bűncselekmény is van már, 39 gyanúsítottat kihallgattak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Elkaptak egy újabb szájmaszkcsalót is, sőt egy egész csapatot.

Kérdések

- Köptek-e már le itthon rendőrt, hogy megfertőződjön?

- A rendőrök közmegbecsülése jónak mondható. Nem tapasztaltunk ilyet, köszönjük a bizalmat.

- Ellepik a kirándulóhelyeket a turisták. Hogyan lehet ellenőrizni a korlátozás betartását?

- Több mint 5000 fővel szemben kellett "szankcionatív eljárást foganatosítani". Azt tapasztaljuk, hogy a fővárosi lakosság fegyelmezetlen.

- A Kínából érkezett gyógyszerekről mit lehet tudni?

- Azon négy ország között vagyunk, amely a régi-új gyógyszerből kapott 400 ezer tablettát. Az új tabletta lecsökkenti a vírusos állapotot, a fertőzöttségi időtartamot, a tüdő állapotának javulását is segítik. Úgy találták a kínaiak, hogy 7 nappal csökkenti a vírusosságot. Ez egy japán gyógyszer, az ebolajárvány alatt is használták. Az engedélyezési eljárás rendkívül gyorsan zajlik.

- Hol lehet jelezni az álhíreket?

- Az ORFK-n elérhető az e-ügyintézés formanyomtatványa. Telefonálni is lehet a rendőrségre, és e-mailt is lehet írni a rendőrségnek, a hivatkozást kell elküldeni a rendőrségnek.

- Mit lehet tudni a Pesti úti idősotthon lakóiról?

- Ez a legnagyobb intézmény, nagyon sok erőt vesz igénybe. 53 ápoltnál és 12 fő ápolónál találtak eddig koronavírust. Mindenkit szűrnek ott.

- Járvány idején is kellhet szerelőt hívni a lakásunkba. Mire kell figyelni?

- Ha pozitív beteg van a lakásban, vonuljon el, egészséges hozzátartozója fogadja a szerelőt, vegyen fel szájmaszkot, tartson távot, "nem kell a szerelő nyakába borulni", a fizetési módokat pedig meg lehet találni.

- A fodrászatokban mi a helyes magatartás?

- Egyszerre egy fodrász dolgozzon, időpontra jöjjenek a vendégek, kevesen kell lenni egyszerre zárt térben. Aki köhög, tüsszög, ne menjen fodrászhoz!

- A Balaton-parton beindultak a lángososok, fagyizók. Mi vonatkozik rájuk?

- Ahol ülve lehet elfogyasztani az ételt, zárva vannak. Ahol kiszolgálják a vendégeket, a vendégek pedig elvihetik az ételt, ott nyitva lehet lenni. Budapesten van egy jó ötlet: felfestették az aszfaltra, hogy hová állhatnak az emberek.

- Sajtóhírek szerint középkorúaké a járvány Szlovákiában. Itthon kié?

- Az idősebbeké nagyobb számban, náluk súlyosabb is a betegség. Ez a tétel nem változott eddig. Fiatalabbaknál, gyerekeknél is vannak fertőzöttek, de ők könnyebben vészelik át a betegséget, ha nincs krónikus betegségük.

- Az eddig edzőteremben edzők a szabadban edzenek. Veszélyes ez?

- A tárgyakon rövid ideig maradnak meg a vírusok, de ennek ellenére azt javaslom, ne érintsünk meg olyan tárgyakat, amiket sokan megérintenek, fogdosnak. Kocogjunk, kerékpározzunk!

- Koronavírus miatt zárták be a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát?

- Előfordulnak olyan osztályok, ahol járványügyi zárlatot rendelünk el.

- Az idősotthonokban hány tesztet végeztek el eddig?

- Egyre többet.

- A hatósági házi karanténosok hol vannak a legtöbben?

- Negyedük a fővárosban, illetve Pest megyében van.

- Mennyire megbízhatók a gyorstesztek?

- Az ellenanyag meglétét mutatják ki, vagyis hogy valaki átesett-e a betegségen.

- Mely adatra kell odafigyelni összehasonlításkor?

- A lakosságszám-arányos halálozást. Ebben az alsó harmadban vagyunk.

- Tervezik-e reprezentatív mintán tesztelni az ország átfertőzöttségét?

- Van egy ilyen tervünk.

- A háziorvosok hány százaléka 65 év fölötti?

- Hátrébb vonódtak, otthonról irányítják a betegeiket.

- Mennyi szálláshelyet foglaltak le egészségügyi dolgozóknak?

- 58 szállodát foglaltunk le, de több szálloda is felajánlotta segítségét tartalék objektumként.

- Számítanak-e arra a szakemberek, hogy lesz második, harmadik járványhullám?

- Vannak szakirodalmak, amelyek feltételezik ezt. Ez szakmai kérdés. Várhatóan ha lesz, enyhébb lesz.

- Vizsgálják-e most a tilosban parkolást?

- A közterületen és a hozzáférhető magánterületen szabad parkolni, de tilosban nem.

- A háziorvos mikor végeztet az otthonokban gyorsteszteket?

- Az Országos Mentőszolgálat révén van tesztelés otthon is.

- Milyen gyógyszerekkel kezelik a kórházi kezelésre szorulókat?

- A koronavírus kézikönyvben szerepelnek a szükséges eljárások. A hozzáértők, tudósok állították ezt össze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×