eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Megszólaltak a kritikus állapotban lévő betegek mellett dolgozó szakemberek

A kórházi gyógyszerészeken is nagy teher van a koronavírus-járvány miatt – mondta az InfoRádiónak Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke.  Legfontosabb feladatuk a különösen nagy veszélynek kitett, esetenként súlyos társbetegséggel küzdő emberek gyógyszeres kezelésének összehangolása a vírusfertőzéshez köthető terápiákkal.

A kórházi gyógyszerészekre is igen nagy terhet ró a járványhelyzet, hiszen ők a betegellátás frontvonalában, akár közvetlenül a betegágyak mellett kell hogy helyt álljanak – mondta az InfoRádiónak Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai Területi Szervezetének elnöke. Közölte, hogy a kórházi gyógyszerészeknek kell biztosítaniuk a folyamatos és korszerű gyógyszerellátást a kórházakban, miközben elsősorban a betegre koncentrálnak.

2Úgy véljük, a klinikai gyógyszerész személye a zálog arra, hogy betegeink személyre szabott törődést és segítséget kaphassanak" – hangsúlyozta az elnök. A koronavírus-fertőzés kapcsán kiemelte, hogy a magas rizikójú, vagyis különösen nagy veszélynek kitett páciensek – nemcsak idősek, de fiatalabbak is például magas vérnyomással, más keringési, vagy cukorbetegséggel, pajzsmirigy vagy hormonális problémákkal – általában több már meglévő, hosszan tartó vagy akár súlyos társbetegséggel is küzdenek.

"A klinikai gyógyszerészek egyik legfontosabb feladata az, hogy

a már meglévő társbetegségek gyógyszeres kezelését összehangolják a koronavírushoz köthető terápiákkal"

– közölte Süle András. Az egyik legnagyobb kihívást az jelenti valamennyi egészségügyi rendszer számára az elnök szerint, hogy a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok alapján a koronavírus-fertőzésre jelen pillanatban nem ismert gyógymód, sem gyógyszer.

"A betegek saját immunrendszerének a feladata a betegség leküzdése, és ebben a folyamatban kell támogatni részben gyógyszerek segítségével a páciensek szervezetét, keringését, légzését, hogy megelőzzék a lehetséges szövődmények kialakulását" – mondta Süle András. Kiemelten kórházi gyógyszerészi feladat a hazai és a nemzetközi új tudományos eredmények áttekintése, értékelése.

Az elmúlt hetekben jó pár – akár más betegség kezelésére használt – hatóanyagról is felmerült, hogy előnyös vagy éppen káros lehet a koronavírus-fertőzöttek kezelésénél.

"A mi feladatunk és felelősségünk az, hogy a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékok alapján egyértelmű állást tudjunk foglalni ezekről, minden egyes beteg testre szabott gyógyszerelésekor"

– tette hozzá Süle András. Szerinte minden kórházban rendelkezésre áll az ehhez szükséges infrastruktúra. Kedvező tendenciának tartja, hogy a közvetlenül a betegágy mellett dolgozó, kibővített felelősség- és feladatkörrel rendelkező, úgynevezett angolszász típusú klinikai gyógyszerészi szerepvállalás egyre több hazai intézményben már a napi gyakorlat része. Így a betegek a rendelkezésre álló legkorszerűbb, biztonságos és bizonyítékokon alapulóan hatékony terápiát kaphatnak – tette hozzá az elnök.

Elmondta: sok külföldi és hazai centrumban számos vizsgálat fut annak feltárására, hogy minél hamarabb oki terápiás megoldást, vagyis valódi gyógyszert találjanak, és a későbbiekben pedig védőoltást tudjanak kifejleszteni a vírus ellen. A jelek biztatóak, de idővonalat nagyon nehéz mellé társítani – mondta Süle András. Szerinte amíg közvetlen gyógyszer nem áll rendelkezésre, addig az úgynevezett szupportív kezelés, tehát a beteg szervezetét támogató megoldást kell előtérbe helyezni, ehhez pedig minden rendelkezésre áll és alapvetően nincs ok aggodalomra emiatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×