eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Koronavírus: ezt kell tudni a taj-szám nélküliek ellátásáról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendezte a külföldről hazatérő, esetleg taj-szám nélkül maradtak ellátásával kapcsolatos kérdéseket.

A járvány alatt a jogviszony előzetes igazolása nélkül, az alapcsomag részeként

kell biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül többek között a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, az elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, a kötelező orvosi vizsgálatot,

továbbá, amennyiben az adott személy azonnali ellátásra szorul, a mentést is - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójából, amelyet a Blikk idézett.

Alapesetben egyébként azok a magyar állampolgárok, akik külföldről érkeznek haza, a jelenleg hatályos szabályok szerint léphetnek be a magyar egészségbiztosítás rendszerébe. Vagyis biztosítási jogviszonyt kell létesíteniük, vagy az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsági feltételnek kell fennállnia, és a szünetelő taj-ukat újra kell érvényesíteniük.

A külföldön dolgozó magyar állampolgárok

a külföldi biztosítójuk által kiállított EU-kártyával vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást Magyarországon.

Azok, akik nem rendelkeznek taj-kártyával, megállapodás keretében 24 + 1 havi járulék megfizetésével is rendezhetik az egészségbiztosítási jogviszonyt.

A jelenlegi koronavírussal összefüggő járványügyi helyzetben egyébként a járványügyi intézkedések kötelező érvényűek minden, az országban tartózkodó személyre. A járványügyi ellátások igénybevétele kötelező, a járványügyi intézkedéseket tűrni kötelesek - teszi hozzá közleményében az NNK.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×