eur:
395.89
usd:
369.56
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pexels

Koronavírus: ezt kell tudni a taj-szám nélküliek ellátásáról

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendezte a külföldről hazatérő, esetleg taj-szám nélkül maradtak ellátásával kapcsolatos kérdéseket.

A járvány alatt a jogviszony előzetes igazolása nélkül, az alapcsomag részeként

kell biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül többek között a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, az elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, a kötelező orvosi vizsgálatot,

továbbá, amennyiben az adott személy azonnali ellátásra szorul, a mentést is - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójából, amelyet a Blikk idézett.

Alapesetben egyébként azok a magyar állampolgárok, akik külföldről érkeznek haza, a jelenleg hatályos szabályok szerint léphetnek be a magyar egészségbiztosítás rendszerébe. Vagyis biztosítási jogviszonyt kell létesíteniük, vagy az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsági feltételnek kell fennállnia, és a szünetelő taj-ukat újra kell érvényesíteniük.

A külföldön dolgozó magyar állampolgárok

a külföldi biztosítójuk által kiállított EU-kártyával vehetnek igénybe egészségügyi szolgáltatást Magyarországon.

Azok, akik nem rendelkeznek taj-kártyával, megállapodás keretében 24 + 1 havi járulék megfizetésével is rendezhetik az egészségbiztosítási jogviszonyt.

A jelenlegi koronavírussal összefüggő járványügyi helyzetben egyébként a járványügyi intézkedések kötelező érvényűek minden, az országban tartózkodó személyre. A járványügyi ellátások igénybevétele kötelező, a járványügyi intézkedéseket tűrni kötelesek - teszi hozzá közleményében az NNK.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×