eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. A román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a határátkelőnél akadtak el. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére a személyszállítás keretében, de a teherszállítás tekintetében a belépéseket nem korlátozzák.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Végeláthatatlan kocsisor vár Hegyeshalomnál

Húsz kilométer hosszan állnak a kocsik kora délután az osztrák oldalon. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy kedd éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon.

Csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki kedd délben Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

Ez azt jelenti, hogy a határátlépési pontnál az áthaladás lassulására kell számítani a Magyarországra belépést megelőzően. A Határinfo oldalon jelenleg 3 órás várakozást jeleznek.

A rendőrség arra kéri az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság arra is felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy indulás előtt a rendőrség honlapjának Határinfo oldalán tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időről, valamint a személyforgalom számára nyitva álló határátkelési pontokról - tartalmazza a közlemény.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről azt jelentette:

a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák magyar határtól, de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat. Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon - hangzott el a műsorban.

A belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől kedden, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, aki a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt. Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy kedd éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×