eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Műtétekhez használt eszközöket készítenek elő sterilizálásra a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika központi sterilizálójában 2015. június 30-án. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Közleményt adott ki Kásler Miklós erőforrás-miniszter

Átmenetileg nincsenek népegészségügyi szűrővizsgálatok, állami fogászati ellátás - vagyis csak sürgős esetben van -, és elhalasztják a nem sürgős műtéteket.

A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - közölte a tárca szombaton az MTI-vel

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy

a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

Felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.

A fertőzés terjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig

az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével

- áll a közleményben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×