eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A budapesti Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkatársa mintákat vizsgál egy mikroszkóppal 2017. május 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Három és fél ezren már megmenekültek a gyilkos kórtól

Évente mintegy 5 ezer ember hal meg vastagbélrákban Magyarországon - hangsúlyozta az InfoRádiónak Molnár Tamás, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke. A 2019 őszén indított szűrőprogramnál a visszajuttatott minták több mint felében jóindulatú daganatot találtak, 5-6 százalékban viszont rákos daganat volt a betegekben.

A visszajuttatott minták 19 százaléka volt nem-negatív, tehát vért mutattak ki a székletben. Közülük hétezer ember endoszkópos vizsgálatát végezték el, az ő esetükben a betegek több mint felében jóindulatú elváltozást, vastagbél-polipot, jóindulatú daganatot találtunk, amelynek az eltávolításával gyakorlatilag megmenekültek a közeledő ráktól. És 5-6 százalékban pedig már rákos daganat volt a betegekben - mondta Molnár Tamás, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke az InfoRádiónak a 2019 őszén indult vastagbél rák szűrőprogram eredményeiről.

A vastagbélrák gyakorisága az ötven és hetven év közöttiek körében a legmagasabb, így a szűrőprogram ezt a korosztályt célozza meg. Molnár Tamás a részvételi arányról elmondta: eddig az érintettek negyedét keresték meg. A megkeresetteknek azonban csak a 31 százaléka küldte vissza eddig a széklettartályát. Az elnök szerint ez az arány az elvártnál alacsonyabb, hiszen az európai uniós átlag 38 százalék.

Az Európai Unióban Magyarország élen jár az éves szinten diagnosztizált betegek számában.

Évente körülbelül olyan 7-8 ezer új esettel szembesülünk, és évi 4-5 ezren halnak meg a betegség miatt.

Vagyis egy kisvárosnyi lakosságot vesztünk el évente egy olyan betegség miatt, ami elvileg remekül szűrhető, és a szűrés során megelőzhető - tette hozzá Molnár Tamás.

A részvételi arány azt mutatja, hogy az emberek jelentős többsége nem veszi komolyan a vastagbélrák-szűrést – fogalmazott Molnár Tamás, majd kifejtette:

ha nincs olyan mennyiségű vérzés a székletben, amit észrevesz a beteg, akkor

a jóindulatú daganat polipként akár éveken keresztül tünetmentesen növekedhet az emberi szervezetben, mielőtt rákossá válik.

Ha a beteg ez utóbbi esetben fordul orvoshoz, gyakran már nincs lehetőség gyógyulásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×