INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

szentgyörgyvár

balaton

videó

Belvízzel elöntött terület a Tapolcát Szigligettel összekötő út mentén 2013. március 5-én. Középen a Szent György-hegy látható.

Így pusztul el a Balaton egy emblematikus helye – videó

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Megdöbbentő videó került fel a Facebookra az Ify-kápolnáról.

Az egykor népszerű Szent György-hegyi menedékház, kápolna lassan a földdel válik egyenlővé, ugyanis a napokban beszakadt a tetőszerkezete. A szebb időket látott épület feltámasztására 2016-ban még közösségi szervezkedés is indult, de sajnos úgy tűnik, nem sikerül megmenteni – írja a nullahategy.hu.

Az Emmaus-birtok Ify Lajos fonyódi plébános otthona volt, aki a kommunizmus térnyerése miatt önként vállalta az ide való visszavonulást, a remeteéletet. A Balaton fölé magasodó kápolnát és a hozzá tartozó néhány épületet az egykori fonyódi plébános saját kezűleg építette az 1950-es években, de 1967-es halála óta az enyészeté. Az egykor buja kerttel körülvett ingatlanban Ify Lajos vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott. A magyar zászló felhúzásával jelezte, hogy otthon van, és fogad látogatókat.

A kápolna mellett található jelképes síremléke, amelynek felirata tudatja az utókorral önmagának szánt utolsó intelmét: Ludovici memento mori, vagyis

„Lajos, emlékezz a halálra!”

A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt, az egyház nem szentelte fel, és mivel magánkézben van, így lényegében még a szemét elhordása is birtokháborítás.

Nyitókép: MTI/Nagy Lajos
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018