INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

rendőrség

fegyver

pisztoly

kiképzés

Új fegyvereket kapnak a rendőrök

Új fegyvereket kapnak a rendőrök

Infostart

A rendőrség mintegy 40 ezer fegyver beszerzéséről döntött.

Évtizedek óta nem volt ilyen átfogó jelentőségű és méretű változtatás, az oldalfegyverek lecserélése szinte az egész hivatásos állományt érinti – írja a Zsaru Magazin.

Heteken belül megkezdődik a kiszolgált kézifegyverek begyűjtése, helyettük modern CZ pisztolyokat kapnak az egyenruhások. Szakszerű és biztonságos kezelésük érdekében a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) már bemutatta az új fegyvereket, és megkezdte az állomány új típusra való felkészítéséért felelős lőkiképzők oktatását.

Az oktatást a megfelelő összpontosítás érdekében kis létszámú, egyenként tízfős csoportoknak tartjuk – mondta Gér András Kornél őrnagy, a ROKK lőkiképzési és lőtér-üzemeltetési alosztályának megbízott vezetője. Az elméleti ismertetés, az oktatóvideó megtekintése és tantermi, úgynevezett lőszer nélküli „szárazgyakorlás”, azaz tárazás, fesztelenítés, tüzelésre kész állapotba felhúzás gyakorlása után a lőtéren lehetőséget adnak az éles kipróbálásra is. Kiemelte:

igazából két fegyverről van szó, a cseh gyártmányú CZ P-07 és CZ P-09 jelzésű modell, amelyek méretben és az ebből adódó sajátosságokban térnek el egymástól.

A gyártó vállalta, hogy a magyar rendőrség részére elkészít és értékesít 38 ezer pisztolyt, figyelembe véve a megrendelő igényeit. A legújabb igényeknek megfelelő, korszerű, félautomata maroklőfegyverekre volt szükség, amelyek jól kiszolgálják az általános munkát. A rendőrség olyan pisztolyt keresett, ami igazodik az ország négy évszakos klímájához és az ennek megfelelő ruházkodáshoz. Kesztyűben, illetve egyes feladatellátások sajátosságainak eleget téve taktikai kesztyűben is működtethető legyen.

A forgalmazó a fegyverekkel együtt többféle tok szállítását is teljesíti, tekintettel az eltérő szolgálati profilokra. A közterületen szolgálatot teljesítő állomány részére egy nagyobb, a fegyver elvételét kétszeres védelemmel megakadályozó, olasz gyártmányú King Cobra pisztolytokot rendszeresítenek dupla tártartóval. A bűnügyi vonalon dolgozók egy valamivel diszkrétebb, a test vonalát jobban követő, védőkengyel nélküli, kisebb, így a ruházattal könnyebben elfedhető King Cobra pisztolytokot és szimpla tártartót kapnak.

A tárak fizikai kapacitása típustól függően 15–19 lőszer befogadására alkalmas. Az egységes fegyverzet teljesen kompatibilis az állomány számára. Ha külsőre van is némi eltérés a CZ P-07 és a CZ P-09 között, rendszerbe állásuk után a Magyarországon szolgálatot teljesítő összes rendőr azonos lőszerrel tüzelő, egyforma mechanizmusú maroklőfegyverekkel veszi fel a szolgálatot – közölte az őrnagy.

Nyitókép: police.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018