eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vízzel teli kátyú az úttesten a debreceni Déli soron 2019. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem olyan egyszerű megtéríttetni a kátyúkárokat

A kátyú okozta károk mintegy 70 százaléka az év első negyedében keletkezik - mondta az InfoRádiónak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetéségnek kommunikációs vezetője. Az átlagos kár 20 ezer forint nagyságrendű.

A biztosításokat kínáló társaságok tapasztalatai szerint a kátyú okozta károk 60-70 százaléka az első negyedévben történik, tehát manapság. Ha körülnézünk az utakon, a nagy hideg elmaradása ellenére új kátyúk így is keletkeztek - vélekedett az InfoRádióban Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

"A gépkocsiban jellemzően 20 ezer forintos károkat okoznak a kátyúbalesetek, a leggyakoribb ilyen a defekt, illetve a felnisérülések, de elég gyakran előfordul futómű-károsodás is, sőt az országutakon, sztrádákon baleseteket, személyi sérüléseket is okozhat a kátyú."

Hogy mit tehetünk ilyenkor? Két dolgot:

ha nincs biztosításunk, a közút fenntartójához kell fordulnunk,

ez a településeket összekötő utakat tekintve a Magyar Közút, lakott területen pedig az illetékes önkormányzat, illetve a Budapest Közút.

"Alaposan dokumentálni kell az okozott kárt, fényképeket kell készíteni, helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvre, tanúnyilatkozatra is szükség van, továbbá amennyiben a károsult rendelkezik vele, a kár összegét igazoló javítási számlát is csatolni kell a bejelentéshez" - tette hozzá Lambert Gábor.

Amennyiben egy érintett rendelkezik biztosítással, elegendő felvennie a kapcsolatot a saját biztosítójával, de ez esetben is minél alaposabban

dokumentálni kell.

S hogy ki fizet a végén?

"Alapvetően ha biztosítással rendelkezünk, akkor a biztosító, és ő játssza le a közútkezelővel a meccset, ha nem, akkor a közútkezelő" - közölte Lambert Gábor, aki mindezek után azért hozzáteszi: ne lépjük át a sebességhatárt, és vegyük figyelembe, ha az úthibákra előzőleg tábla figyelmeztette az autóvezetőt, a tábla ugyanis a biztosító szerint is fontos tényező egy ilyen káreseménynél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×