INFORÁDIÓ 
2020. február 25. kedd
Mátyás

vonat

máv

rákospalota

MÁV: helyesen tette a mozdonyvezető, hogy otthagyta a vonatot

MÁV: helyesen tette a mozdonyvezető, hogy otthagyta a vonatot

Infostart

A vonatkozó szabályok szerint mindennek úgy kellett lennie, ahogy történt. A vonat pedig Rákospalota-Újpesten maradt.

A 24.hu a MÁV-nál tudakolta, jól cselekedett-e az a mozdonyvezető a minap, aki munkaideje lejártára hivatkozva egy állomáson otthagyta a vonatát.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke, Barsi Balázs a portálnak elmondta, A munka törvénykönyve szerint a leghosszabb munkaidő 12 óra lehet, ennél csak rendkívüli esemény miatt lehet többet dolgozni, és csak ha azt a munkáltató rendeli el.

A vasúti törvény szerint ráadásul a mozdonyvezetőknél a vezetési idő legfeljebb tíz óra lehet, és nem is felügyelhetik tovább a járművet. Ha a tíz óra letelt, akkor a mozdonyvezető azt még biztosíthatja, hogy legyen hűtés, fűtés, világítás a járművön, de már nem vezethet.

Európában ezek a szabályok nem egységesek, Ausztriában például csak 8 vagy 9 órát lehet vezetni.

A fő szabály az, hogy a mozdonyvezetőnek kötelező leállnia, amikor lejár a vezetési ideje és/vagy a napi maximális munkaideje, és jeleznie kell ezt a munkáltatójának. A munkáltató ekkor elrendelhet túlmunkát, de csak rendkívüli esetben, például katasztrófahelyzetben, egyébként viszont a mozdonyvezetőnek tilos tovább dolgoznia. Ha saját elhatározásából úgy dönt, hogy munkaideje lejártával mégsem áll le, elviszi még mondjuk a végállomásig az utasokat, és hatósági ellenőrzést kap, akkor eljárást indíthatnak ellene a szabályok megszegéséért.

Ismert, január 15-én reggel Vácról a Nyugati pályaudvarra közlekedő személyvonat mozdonyvezetője az előírásokhoz tartotta magát: a vonat késése miatt menet közben lejárt a 12 órás szolgálata, ezért Rákospalota-Újpest állomástól nem vitte tovább a vonatot, és leváltót kért, amit kötelessége volt megtenni.

A szakszervezet elnöke szerint a mozdonyvezetők munkabeosztását úgy tervezik meg, szolgálatleírással, havonta előre, hogy beleférjenek a maximális vezetési, illetve munkaidőbe. Vagyis normál vasútüzemben nem fordul elő az időtúllépés, csak akkor, ha valamilyen forgalmi zavar, baleset miatt a vonatok nem érnek be időre, hiszen a mozdonyvezető vezetési/munkaideje késés alatt is ketyeg.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018